Tek krajem listopada stižu besplatne vrećice za plastiku i biootpad, evo kako se snaći do tada

Autor: Poslovni.hr , 22. rujan 2022. u 13:51
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Dok su svima puna usta novih ZG vrećica od 2, 4 i 8 kuna u koje ćemo odlagati miješani komunalni otpad, pitali ste što je sa “starima” za plastiku i biootpad. Hoćemo li ih i dalje dobivati i hoće li biti besplatne?

Odgovor na oba pitanja je potvrdan, a detalje o tome – ali i drugim pitanjima vezanima za otpad Radio Sljeme dobio je od Čistoće.

1. Hoće li svi građani besplatno dobiti godišnju zalihu smeđih i žutih vrećica (stambene zgrade, obiteljske kuće, neovisno o dostupnosti spremnika za pripadajući otpad)?

Podjela besplatnih vrećica za plastiku i biootpad kreće krajem listopada. Besplatno će se dijeliti žute vrećice za plastiku i smeđe vrećice za biootpad, u količini dostatnoj za 12 mjeseci. Svaka obiteljska kuća dobit će dvije role vrećica za plastiku, jedna rola (13 komada) od 120 litara i jedna rola (26 komada) od 60 litara.

Svaki stan dobit će dvije role; jednu smeđu rolu za biootpad od 10 litara i jednu žutu rolu za plastiku od 60 litara. Besplatne vrećice mogu se i osobno preuzeti u Poslovnicama Holding centra; Vukovarska 41, Dubečka 2 i u Mobilnoj poslovnici.

Za one koji više nemaju navedenih vrećica, molimo plastičnu i metalnu ambalažu odlažu u žute spremnike na javnim površinama, te u reciklažna dvorišta i mobilna reciklažna dvorišta. Biootpad je bitno odlagati u biorazgradivi materijal, u bilo koju drugu biorazgradivu vrećicu, papirnatu vrećicu ili direktno u smeđi spremnik.

2. Hoće li besplatne ZGvrećice dobiti i roditelji djece starije tri godine koja koriste pelene? Što je s osobama s posebnim potrebama?

Prema trenutno važećem Cjeniku pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada na području grada Zagreba, korisnici pelena za djecu i odrasle ostvarivat će pravo na 4 besplatne vrećice mjesečno za prikupljanje miješanog komunalnog otpada.

3. Gdje se preuzimaju besplatne vrećice i otkada?

Dokumentaciju za ostvarivanje prava na besplatne vrećice zaprimamo već od 20. rujna na e-mail: zgvrecice@zgh.hr ili osobno u poslovnicama Holding centra: Ulica grada Vukovara 41 i Dubečka ulica 2 te u pokretnom uredu. Podjela besplatnih Zg vrećica krenuti će za vikend 1. i 2. listopada, u Holding centru, Vukovarska 41.

Organizirat ćemo i akciju za reciklažna dvorišta. 1.10. prilikom predaje otpada na reciklažnom dvorištu, odmah se preuzima jedna besplatna rola (10 komada) od 10 litara. Potrebno je predočiti račun, kako bi se očitao bar kod s uplatnice. Reciklažna dvorišta zaprimanju više od 30 vrsta otpada iz kućanstva.

4. Na mrežnoj stranici Čistoće, u segmentu o pravu na vrećice za dijete do 3 godine, piše kako se ostvaruje pravo i na 4 vrećice i na 4 paketa vrećica. Što je od toga, zapravo, točno?

Ako u kućanstvu stanuje dijete starosti do 3 godine koje koristi pelene – dostavom rodnog lista i potvrde o prebivalištu djeteta, ostvaruje se pravo na količine za 10 mjeseci, odnosno 4 paketa x 10 komada vrećica od 10 l (ekvivalent vrijednosti u visini 80 kn za period od 10 mjeseci, ili 8 kuna mjesečno).

5. Nije li rečeno da će građani, koji žive u obiteljskim kućama i imaju kantu pod brojem, plaćati smeće po pražnjenju kanti? Zbog čega bi trebali još kupovati vrećice ako mogu plaćati po litraži kante?

Naplaćivanje po litraži spremnika nije bio pravedan način naplate odvoza. Brojni građani već duže vrijeme pravilno odvajaju sve vrste otpada te stvaraju vrlo malu količinu miješanog komunalnog otpada, a plaćali su cijenu za ukupan volumen svog spremnika, neovisno koliko su ga napunili. Na ovaj način korisnik će plaćati samo onoliko volumena koliko on stvarno proizvede.

Svaki fizički korisnik će imati fiksni dio računa (koji će iznositi 45 kuna, odnosno minimalnu cijenu javne usluge), a varijabilni dio (zbrinjavanje miješanog komunalnog otpada) će sam kontrolirati kroz kupovinu Zg vrećica. Pravilnim odvajanjem, imat će sve manju količinu miješanog komunalnog otpada, a samim time i manju potrebu za kupovinom Zg vrećica, što će u konačnici biti i manji trošak varijabilnog dijela.

Komentirajte prvi

New Report

Close