Svojim iskustvima pomogla da se osigura veća pristupačnost putovanja željeznicom

Autor: Borivoje Dokler , 29. siječanj 2024. u 22:00

Lara Dabić brzo se adaptirala na nove informacije, procese i zadatke u HAKOM-u.

Početkom kolovoza prošle godine praksu u sklopu projekta Iskustvo zlata vrijedi u HAKOM-u je odradila Lara Dabić. Studentica stručnog diplomskog studija Ekonomika poduzetništva iz malog istarskog mjesta Čepić, upoznala se s procesima unutar odjela Pošta, Elektroničke komunikacije i Željeznica. “Lara je iskazala izuzetnu snalažljivost te se brzo adaptirala na nove informacije, procese i zadatke. Njezina motivacija i predanost poslu te otvorenost za usvajanje novih vještina bile su primjetne u svakodnevnim radu. Iako se suočila s određenim izazovima, njezina želja temeljito razumjeti sve poslovne procese bila je evidentna. Najviše je bila zainteresirana za temu pristupačnosti usluge prijevoza vlakom te je s nama podijelila svoja dobra, ali i loša iskustva, koja je imala putujući vlakom”, kaže ravnatelj HAKOM-a Miran Gosta te dodaje kako su im Larina iskustva kao osobe s invaliditetom koja koristi vlak kao prijevozno sredstvo, pomogla jasnije sagledati izazove, ali i moguća rješenja koja bi osobama s invaliditetom olakšala korištenje usluge prijevoza vlakom. “Njezina sposobnost izražavanja ideja, postavljanja relevantnih pitanja te aktivno sudjelovanje u diskusijama imala je pozitivan utjecaj na cijeli tim. Kolege su reagirale vrlo pozitivno, a stručna praksa im je omogućila da dobiju novi pogled na tržište, pogotovo kad je u pitanju pristupačnost”, kaže Gosta te ističe kako se nada da je Lara imala priliku steći radno iskustvo u području svojeg studija i istovremeno upoznati se s regulatornim poslovima, koji su u HAKOM-u gotovo uvijek timski i interdisciplinarne naravi te uključuje najmanje tri struke – pravnu, ekonomsku i tehničku.

Direktor Hrvatske regulatorne agencije za mrezne djelatnosti (HAKOM)

Poslodavci nas se boje

“Danas je sve manje ‘jednodimenzionalnih’ poslova i potrebno je sve češće povezivati različita znanja za kvalitetno obaviti neki zadatak te se nadamo se da će joj iskustvo tijekom prakse pomoći jasnije definirati karijerne ciljeve i životne interese. S druge strane, mi kao regulator puno pažnje posvećujemo pitanju pristupačnosti usluga koje reguliramo te nam je Larin rad bio dragocjeno iskustvo da još bolje osvijestimo izazove s kojima se susreću osobe s invaliditetom u radnom okružju”, poručuje ravnatelj HAKOM-a.

Lara Dabić ističe kako se od prvog do zadnjeg dana na praksi osjećala ugodno i prihvaćeno od strane zaposlenika i da im je na tome jako zahvalna. “Željela bih ponoviti to iskustvo jer mi je puno pomoglo u osobnom razvoju. Na kraju prakse izradila sam i prezentaciju “Kako HAKOM kao regulator može pomoći i osigurati pristupačnost usluga osobama s invaliditetom”. Nakon završetka fakulteta želim ostati u Zagrebu, dobiti posao i živjeti punim plućima”, kaže Lana Dabić ali napominje da se još uvijek dosta poslodavaca boji osoba s invaliditetom. “Na spomen invaliditeta mnogi nas odbijaju. Važno je da nam daju priliku kako bi dokazali da smo vrijedni radnici. Upoznajte nas pa tek onda donesite odluke”, poručuje studentica Ekonomije poduzetništva.

Lara Dabic, studentica koja je odradila praksu u sklopu projekta Iskustvo zlata vrijedi.

Podizanje svijesti i znanja

Da se osobe s invaliditetom često susreću s izazovima na tržištu rada s kojima se drugi ne moraju suočavati, slaže se i Miran Gosta. “Poslodavci ponekad mogu imati predrasude ili nedostatak svijesti o potrebama i sposobnostima osoba s invaliditetom, a neki radni prostori ili zadaci možda nisu prilagođeni osobama s određenim vrstama invaliditeta, što može otežati njihovo sudjelovanje u radu. Ne treba smetnuti s uma da se osobe s invaliditetom često suočavaju s dodatnim troškovima u odnosu na druge radnike zbog vlastitog invaliditeta”, kaže Gosta i dodaje kako se HAKOM već gotovo desetljeće bavi pitanjem poboljšanja pristupačnosti za osobe s invaliditetom i smanjenom pokretljivošću na tržištima o kojima se brine i koje regulira. “To konkretno činimo u suradnji s Fakultetom elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu i sa zainteresiranim suradnim udrugama koje se bave temom osoba s invaliditetom. Način rada je takav da svake godine svi zajedno putem određenog projekta pokušamo dati odgovore na neke od uočenih izazova s kojima se suočavaju osobe s invaliditetom. Rezultati projekta su uvijek u smjeru da doprinesu poboljšanju položaja osoba s invaliditetom u čitavom društvu i povećanju svijesti. Dosad smo tako izradili aplikaciju Kviz koja simulira poteškoće s kojima se suočavaju određene osobe s invaliditetom, metodologije za izrade pristupačnih internetskih stranica, edukativnu igru za podizanje svijesti o temi osoba s invaliditetom “Susretnica”, metodologiju i materijale za radionice o ovoj temi u školama, te smo izradili podloge i prijedloge za povećanje pristupačnosti u poslovnicama operatora i prilikom putovanja željeznicom. Upravo ove godine projekt će se baviti kako što učinkovitije podići svijest i znanje o temi osoba s invaliditetom među zaposlenicima u željezničkom prijevozu putnika”, otkriva Gosta.

Osim toga HAKOM već par godina organizira konferenciju s temom osoba s invaliditetom “Pristupačna budućnost”. Prošle su je godine organizirali s Poslovnim dnevnikom jer su projekt Iskustvo zlata vrijedi i taj program povećanja pristupačnosti upućeni jedno na drugo i sinergijom se sigurno može postići više.

Komentirajte prvi

organizator
Pod pokroviteljstvom
glavni partner
partner
partner
partner
partner
partner
partner
partner

New Report

Close