Svjetska banka za suradnju s Finom u vezi ocjene ugroženosti Covidom

Autor: Suzana Varošanec , 20. prosinac 2020. u 22:00
Alat za izračun Covid Score i Finin portal Mjere predstavljeni na Global Business Forumu u Estoniji/Filip Kos/PIXSELL

Alat za izračun Covid Score i Finin portal Mjere predstavljeni na Global Business Forumu u Estoniji.

U tijeku globalne potrage za alatima izvrsnosti iz sfere digitalizacije i najboljih rješenja za trenutačne svjetske izazove zbog Covid-19 pandemije, Hrvatska odnosno Fina ima svoje adute.

Najnovija potvrda dolazi kroz Global Business Summit – prošlotjedno virtualno okupljanje predstavnika vlada i tvrtki čak 41 zemlje uključujući domaćine Estoniju i Ujedinjene Arapske Emirate, jer se pokazuje da priliku masovno koriste za upoznavanje najinovativnijih digitalnih tvrtki na svijetu.

Što se Fine tiče, ustrojili su jedinstvenu točku Portal Mjere i proljetos za Vladu razvili Covid Score – ocjenu ugroženosti poslovanja – ključni alat u borbi protiv ekonomske krize, koji je kao naše najbolje digitalno rješenje na Summitu predstavila savjetnica Uprave Fine Gordana Soldo.

U Agenciji navode da su govornici bili visoki predstavnici vlada, predsjednik WHO-a i bivši britanski premijer Tony Blair, no je li došlo do konkretnog interesa za suradnju s Finom – rano je za reći.

S druge strane, upućeni navode da Svjetska banka pokazuje interes glede izvjesne suradnje s Finom na projektu ocjene ugroženosti poslovnih subjekata kreiranom da bi se mogla procijeniti potreba za dodatnim financiranjem.

Usto, moguće je da će ovo digitalno rješenje primjenu proširiti te se ne bi obuhvaćali tek subjekti koji traže mjere. Pred Vladom je važna odluka o korištenju SC izračuna u cilju praćenja učinaka Covida na gospodarstvo pa bi se mogla pratiti npr. kretanja tko i kojim tempom ulazi i izlazi iz mjera.

Do 14.12. preko tog Finina portala upućeno je oko 26.220 zahtjeva za mjere, najviše za odgodu kredita (više od 15.000), te očuvanje likvidnosti (7600) i reprogram kredita (2100), a manje od 10% SC-om ih je ocijenjeno da nisu ugroženi.

Komentirajte prvi

New Report

Close