Sve veći broj poslodavaca koristi poticaje pa se povećalo i zapošljavanje

Autor: Borivoje Dokler , 13. travanj 2022. u 22:00
Dostupni poticaji poslodavcima omogućuju bržu i kvalitetniju integraciju zaposlenih, što je preduvjet uspješnog poslovanja/Shutterstock

Sustav zapošljavanja osoba s invaliditetom kontinuirano se razvija.

Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom osigurava čitavu lepezu poticaja, kojima se kroz financijsku, stručnu i tehničku podršku osiguravaju resursi za pristupačno i prikladno radno okruženje za svakog pojedinca.

Ističu kako poticaji imaju za cilj potaknuti poslodavce da se otvore prema zapošljavanja osoba s invaliditetom, a samim osobama s invaliditetom osiguraju lakši pristup svijetu rada.

”U 2021. godini Zavod je ukupno isplatio 125.287.932,53 kuna poticaja, za 630 poslodavca i zapošljavanje 2155 osoba s invaliditetom. Poticaje pri zapošljavanju osoba s invaliditetom putem Zavoda mogu ostvariti poslodavci koji zapošljavaju osobe s invaliditetom na otvorenom tržištu rada, osobe s invaliditetom koje se samozapošljavaju i zaštitne i integrativne radionice”, ističu i Zavoda i nadodaju da poticaje mogu ostvariti i tijela državne uprave, tijela sudbene vlasti, tijela državne vlasti i druga državna tijela, tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, javne službe, javne ustanove, izvanproračunski i proračunski fondovi, pravne osobe u vlasništvu ili pretežitom vlasništvu Republike Hrvatske, pravne osobe u vlasništvu ili pretežitom vlasništvu jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, te pravne osobe s javnim ovlastima. “Za ovu skupinu poslodavaca, u okviru poticaja osigurana su sredstva za sufinanciranje troškova prilagodbe uvjeta rada za osobu s invaliditetom i pravo na sufinanciranje troškova stručne podrške. Poticaji su dostupni poslodavcima pod jednakim uvjetima, no valja naglasiti opći uvjete koje je potrebno ispuniti u procesu njihove realizacije”, kažu iz Zavoda.

Osnovni uvjeti za ostvarivanje prava na bilo koji od poticaja Zavoda su upis zaposlene osobe s invaliditetom u Očevidnik zaposlenih osoba s invaliditetom (vrši se prilikom prijave radnika pri HZMO, a za kriterije upisa je nadležan HZJZ) te poslodavac ne smije imati duga prema radnicima i prema državi.

U Zavodu kažu kako se može konstatirati da se sustav zapošljavanja osoba s invaliditetom u Hrvatskoj sustavno razvija. “Prošireni su uvjeti za korištenje postojećih poticaja Zavoda te su uvedeni novi poticaji, čime je olakšano njihovo korištenje i povećan broj korisnika. Iz godine u godinu kontinuirano pratimo povećanje broja poslodavaca/korisnika poticaja za zapošljavanje osoba s invaliditetom, te broja zaposlenih osoba s invaliditetom za koje se poticaji ostvaruju, iz čega zaključujemo kako opseg mjera koje poslodavci primjenjuju doprinosi sposobnosti osoba s invaliditetom da pronađu i održe posao na otvorenom tržištu rada.

Poslodavci su sve bolje informirani o mogućnostima i poticanju zapošljavanja osoba s invaliditetom, što je dovelo do povećanja njihove zaposlenosti”, kažu iz Zavoda i nadodaju kako dostupni poticaji poslodavcima omogućuju bržu i kvalitetniju integraciju zaposlenih, što je preduvjet uspješnog poslovanja i zadržavanja zaposlenika.

Dolaskom novih zaposlenika svaka se organizacija se mijenja, a zapošljavanjem osoba s invaliditetom poslodavci ostvaruju dodatnu vrijednost organizacije i doprinos u poslovnom uspjehu, kulturu koja potiče različitost i ne diskriminaciju na radnom mjestu te jačanje funkcije ljudskih resursa u organizaciji.

Sve informacije o postupku ostvarivanja i vrstama poticaja Zavoda, dostupne su na poveznici https://www.zosi.hr/zavod/poticaji/ .

Poticaji za zapošljavanje osoba s invaliditetom koje dodjeljuje Zavod:

– subvencija plaće osobe s invaliditetom;

– sufinanciranje troškova obrazovanja;

– sufinanciranje troškova za prilagodbu radnog mjesta – arhitektonska prilagodba;

– sufinanciranje troškova za prilagodbu uvjeta rada – tehnička prilagodba;

– subvencija u visini uplaćenog doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje;

– financiranje troškova stručne podrške;

– potpora za održivost samozapošljavanja osoba s invaliditetom;

– sufinanciranje troškova prijevoza osoba s invaliditetom;

– sufinanciranje troškova rada stručnih radnika i radnih instruktora u integrativnim i zaštitnim radionicama;

– novčana nagradu za zapošljavanje izvan kvote;

– posebna sredstva za razvoj novih tehnologija i poslovnih procesa u cilju zapošljavanja i održavanja zaposlenosti osoba s invaliditetom kod poslodavaca na otvorenom tržištu rada, odnosno kod osoba s invaliditetom koje se samozapošljavaju; te

– posebna sredstva za razvoj novih tehnologija i poslovnih procesa u cilju zapošljavanja i održavanja zaposlenosti u zaštitnim radionicama ili integrativnim radionicama

Komentirajte prvi

organizator
pod pokroviteljstvom
glavni partner
partneri

New Report

Close