Sutkinja optužena da je krala odjeću u trgovini i dan danas prima pola plaće da ne radi. Iznos nije mali

Autor: Poslovni.hr , 23. veljača 2024. u 09:22
FOTO: Pixabay

Sporo hrvatsko pravosuđe pretvorilo je institut sudačke suspenzije iz kazne u neku vrstu višegodišnje nagrade.

Suci koji zbog sumnje na kršenja zakona ili sudačke etike završe pod suspenzijom imaju pravo na pola plaće dok god se sudski postupak ne okonča. No, zahvaljujući dinamici rješavanja sporova, ispostavlja se da je suspenzija sucima češće nagrada nego kazna.

Tijekom 2023. godine Državno sudbeno vijeće (DSV) je pokrenuo 12 stegovnih postupaka protiv sudaca, koji su u jednom slučaju rezultirali ukorom, u četiri slučaja novčanim kaznama, u pet predmeta stegovni je postupak obustavljen, a u sedam predmeta suci su oslobođeni.

U 52 predmeta u protekloj godini DSV je odobrio pokretanje kaznenog postupka protiv sudaca, u dva je predmeta odobreno lišenje slobode, određivanje pritvora i istražnog zatvora, a u 32 predmeta je zahtjev odbijen, dok su preostali predmeti u trenutku objave izvješća i dalje bili u tijeku, piše Novi list.

Stegovni postupak protiv jedne zadarske sutkinje DSV je pokrenuo prije sedam godina zbog primanja mita i zlouporabe položaja i ovlasti, no ruke su im vezane dok god se ne okonča kazneni postupak.

Sutkinji Stalne službe u Benkovcu zadarskog Općinskog suda na teret se stavlja da je od početka veljače 2016. do 3. studenog 2016. u zamjenu za novčanu nagradu »požurivala« određene predmete.

U najmanje 17 predmeta sutkinja je sačinjavala tužbe radi utvrđivanja prava vlasništva, a stranke koje su pred nju dolazile znale su koja će im pitanja biti postavljena te su dobile i upute kako da odgovore.

U zamjenu za to vlasnica benkovačke agencije za nekretnine, sumnja se, sutkinji je dala najmanje 30.700 kuna i 200 eura mita.

Krala u trgovini

U drugom slučaju sutkinja zadarskog Trgovačkog suda od svibnja prošle godine suspendirana je zbog krađe u trgovačkom centru Supernova.

Sutkinju se tereti da je u dva navrata, i to 17. kolovoza i 6. rujna prošle godine, iz jedne trgovine u najvećem zadarskom trgovačkom centru otuđila razne odjevne predmete u ukupnoj vrijednosti 267 eura.

Sumnja se da je svaki put s odjeće uklonila sigurnosne etikete i zaštitu kako je ne bi otkrili na izlazu iz trgovine, a prema neslužbenim informacijama, u drugom takvom pokušaju su je zaustavili zaštitari i prijavili policiji. Sutkinji zbog ovog kaznenog djela prijeti kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Plaćene da ne rade

Obje sutkinje u međuvremenu prema Zakonu o Državnom sudbenom vijeću primaju pola sudačke plaće, što u prijevodu znači da su za nerad plaćene više od iznosa medijalne neto plaće, koja je u studenom 2023. godine iznosila 1.030 eura.

Drugim riječima, suspendirani suci mjesecima ili godinama ne odlaze na posao, a pritom svaki mjesec imaju prihode veće od 50 posto zaposlenih Hrvata i to bez obzira na to vodi li se protiv njih postupak zbog primanja mita, krađe ili pak zbog zlouporabe položaja i protuzakonitog posredovanja u sudskim poslovima.

DSV suce suspendira na rok od tri mjeseca, a suspenzija se može produljivati do pravomoćnog okončanja stegovnog postupka, za što je propisan rok od dvije godine, ili najdulje do pravomoćnog okončanja kaznenog postupka, što u Hrvatskoj evidentno može potrajati skoro čitavo desetljeće.

U slučaju oslobađajuće presude, sudac ima pravo na isplatu razlike neisplaćene plaće, navodi Novi list.

Komentirajte prvi

New Report

Close