Subvencije do 75 posto kamatne stope za zelene i projekte digitalne tranzicije

Autor: Suzana Varošanec , 18. siječanj 2023. u 22:00
Foto: ŽELJKO HLADIKA/PIXSELL

Ocjenjivanje projekata u HBOR-u jamči ujednačene kriterije, a banke pošteđuje administracije.

Svima povoljniji uvjeti financiranja investicija, ali u najvećem postotku za zeleno i digitalno! Najveću podršku, i to kroz subvencije do 75% kamatne stope u sklopu širokog obuhvata novog programa HBOR-a, dobivat će investicije u zelene projekte i projekte digitalne tranzicije.

Povoljniji uvjeti financiranja na osnovu subvencionirane kamate omogućuju se velikom broju poduzetnika, uz uvjet da njihovi projekti ne proizvode štetne učinke na okoliš što će se ocjenjivati u HBOR-u, a prihvatljivi su svi mali, srednji te veliki poduzetnici, kao i javni sektor.

Do milijun eura
Nakon što je HBOR jučer s 15 najvećih banaka u RH potpisao sporazume o suradnji na poslovima subvencioniranja kamata iz sredstava NPOO-a, svi su potencijalni korisnici pozvani da se što prije jave. U suradnji s Vladom za program je izdvojeno 80 milijuna eura iz sredstava NPOO-a, pa se prema šefu Uprave HBOR-a Hrvoju Čuvalu s iznosom od 80 milijuna eura mogu potaknuti investicije od 400 milijuna eura.

”Pozivam naše poduzetnike da se što prije jave, bilo u HBOR bilo u poslovne banke, kako bi prikupili sve potrebne informacije i što prije krenuli u realizaciju. Svi projekti koji se planiraju financirati EU novcem moraju zadovoljiti kriterij ekološke prihvatljivosti, a ta će se ocjena kod ovog programa raditi centralizirano s jednog mjesta, u HBOR-u, što poduzetnicima omogućuje ujednačene kriterije ocjenjivanja, a poslovnim bankama manje administrativnog posla”, kaže Čuvalo.

Najveći benefit HBOR-ovog programa su smanjene kamatne stope u rasponu od 50 do 75% u odnosu na inicijalne tržišne kamatne stope, ovisno o vrsti i namjeni ulaganja, no velika je stvar što su okupljene sve velike poslovne banke, jer su se odazvale HBOR-ovoj inicijativi. To “dokazuje zajedničku spremnost da pridonesemo rastu i razvoju gospodarstva”.

HBOR je na poticaj Vlade osmislio proizvod koji poduzetnicima može donijeti kreiranje njihovih investicija uz najpovoljnije kamatne stope. Na zahtjev EK u formulu su uključili i ekološku prihvatljivost projekata, kao svojevrsni ultimativni cilj i RH i EU, i takav program Komisija je prihvatila.

Subvenciju je moguće dodijeliti putem kredita za ulaganja u osnovna sredstva – od pokretanja poslovanja do modernizacije i proširenja kapaciteta, a iznos po pojedinom kreditu ograničen je na pola milijuna eura za male i srednje poduzetnike te na milijun eura za ostale subjekte.

U situaciji kontinuiranog rasta kamatnih stopa navedeni program je tako konkretna podrška u realizaciji investicijskih projekata kreditnim sredstvima, pa se očekuje da će predviđeni iznos subvencija u cijelosti biti realiziran tijekom 2023. i u 2024. Poticaj do 65% moći će se ostvariti za ulaganja u posebna područja RH, kao i u istraživanja, razvoj i inovacije te za ulaganja javnog sektora za ublažavanja posljedica potresa.

Za ostala ulaganja u konkurentnost i otpornost subvencija iznosi do 50%. Prednost programa je ekološka prihvatljivost investicije pa će zbog nove Uredbe o EU taksonomiji na ovom planu svi se uhodavati jer gospodarske aktivnosti moraju značajno pridonijeti jednom od 6 ciljeva zaštite okoliša i ne značajno štetiti nijednom drugom.

Procjena rizičnosti
Najzanimljivije pitanje postaju kamatne stope. Prema članici Uprave PBZ-a Vedrani Jelušić Kašić svaka banka će samostalno ovisno o rizičnosti projekta.

“Tu postoji konkurentnost za klijenta i da izabere koja je banka najkonkurentnija, a klijent dobiva subvenciju do 75% kamate, odnosno do maksimalno 3% poena. Ovisno o rizičnosti projekta varirat će i kamata, a vjerujemo da će se što više javiti klijenata i da će svi moći dobiti najviši nivo subvencija”, kazala je Jelušić Kašić.

Komentirajte prvi

New Report

Close