Sto mjera: Ukida se porez na prvu nekretninu, roditeljima besplatno dopunsko osiguranje…

Autor: Poslovni.hr/Hina , 10. svibanj 2019. u 09:37
Foto: Getty Images

Nacionalna demografska strategija revitalizacije RH na kojoj je od lani radila skupina od 16 stručnjaka, a koju je oformilo Ministarstvo za demografiju, gotova je barem što se tiče stručnjaka koji su predložili stotinjak mjera i sada se samo čeka da nadležno ministarstvo finalni dokument uputi u javnu raspravu.

U demografskoj strategiji, prema neslužbenim informacijama, predlaže se da se naknade za drugih šest mjeseci roditeljskog dopusta delimitiraju na punu plaću, da se vrati ukinuto oslobođenje poreza na kupnju prve nekretnine za mlade, da se omogući i rad od kuće za roditelje male djece, ali i fleksibilno radno vrijeme radnicima radi usklađenja obiteljskog i poslovnog života, piše u petak Večernji list.

To je u skladu i s Direktivom o ravnoteži poslovnog i privatnog života koju je usvojio Europski parlament i koja obvezuje sve države EU da roditeljima omoguće fleksibilno radno vrijeme, uključujući i rad od kuće, a očevima minimalni plaćeni dopust od 10 dana nakon rođenja djeteta, ističe dnevnik.

Podsjećaju da je Hrvatska po ravnoteži obiteljskog i privatnog života na dnu EU pa će se morati mijenjati Zakon o radu (ZOR). U strategiji se traži i da se uredi pitanje rada nedjeljom i da se i tu mijenja ZOR jer je sada moguće da prodavačice rade u sezoni svaku nedjelju i da ih poslodavac plati po satu za rad nedjeljom tek kunu više. Stručnjaci su i prije predlagali ograničavanje rada nedjeljom ili zabranu u djelatnostima u kojima nije nužan, a tamo gdje jest, da se pošteno plati.

Kako su osobito mladi žrtve ugovora na određeno, predlaže se da se tvrtkama ograniči potpisivanje ugovora na određeno na pet posto. Besplatno dopunsko osiguranje trebali bi imati svi članovi obitelji s dvoje ili više djece do 19 godina, a građani kvalitetnu zdravstvenu skrb u cijeloj zemlji. Predlažu se i mjere za prenatalnu skrb, povećanje broja rodilišta sa statusom prijatelj majke i djeteta, u ruralnim i teže dostupnim područjima osnivanje savjetovališta u ambulantama, naknadu plaće za teže bolesnog člana obitelji, navodi Večernji list.

Dodaju i da rad dječjih vrtića mora biti usklađen s potrebama zaposlenih roditelja i osiguran boravak djece u vrtiću cijelu godinu pa treba povećati broj odgojitelja.

Obitelji s djecom treba porezno rasteretiti i zaštititi od financijskog rizika. Zbog ravnomjernog razvoja zemlje predlaže se i poticanje poljoprivredne proizvodnje, da se poljoprivredno zemljište u državnom i vlasništvu jedinica lokalne samouprave daje građanima u dugoročnu koncesiju uz odgodu plaćanja koncesije i poreza.

Strategija traži i da se pojednostavi postupak otvaranja obrta i mikroposlovanja te odgodu plaćanja davanja na godinu dana za otvaranje tvrtki i jednostavnije otvaranje zaklada. Struka predlaže i razvoj "pametnih županija, općina i gradova", besplatan pristup internetskoj mreži, pristupne točke s bežičnom mrežom, pametne klupe… Za područja od posebne državne skrbi traže jačanje prometne infrastrukture, osiguran prijevoz za dnevne migracije, donosi dnevnik.

Dok poslodavci traže uvoz stranih radnika koliko god požele, što nema nijedna uređena zemlja jer se migracijska politika donosi u suglasnosti države, poslodavaca i sindikata, skupina koja se bavila migracijskim planom nije za to, nego da se prije svega zaustavi iseljavanje mladih. Predlaže se i da se osobama koje su uložile u naše gospodarstvo omogući dobivanje hrvatskog državljanstva te stalni boravak, piše Večernji list.

Komentari (9)
Pogledajte sve

Romel, 10.05.2019. u 13:42
Sto mjera:

Oće tih sto biti dosta za dostići Rumunjsku?

Ove mjere u suštini zagovaraju još više etatizma i državne kontrole nad svim i svačim, od vrtića i ‘pametnih klupa’, pa do rada nedjeljom. Dosadašnje državne mjere su uspješno smanjile broj stanovnika RH u fertilnoj dobi za dobrih 20-25%, a s ovima možemo uskoro dohvatiti i -30%. Ali naravno, odabranih pola promila će pobrati lijepe pare u cijeloj priči, naručujući pametne klupe i kažnjavajući one koji su uhvaćeni da rade nedjeljom.


a šta ćeš kad ne kuže da treba samo osloboditi gospodarstvo da plate ljudima da rade ….. da ne kasnimo za ovim koji su bili iza nas i da su plaće bar 30 % više ne trebaju ti poticaji
pa ne kuže kad se hrane glupostima, umjesto da ulažuu znanje, šire horizonte. i sam sam bio takav pred 10 godina, zelena komunjara. Ponosan na nešto čega se pametan stidi. Da su ljudi u stanju mijenjati se, bilo bi nam svima bolje… ovako smo ogrezli u socijalizam i podjele na lijeve i desne… raj za iskvarene hrvatske političare koji na tome profitiraju.

Pare, ali tuđe ovaj narod voli.

New Report

Close