Stiže veći PDV, niže rate u ‘švicarcima’, fleksibilniji leasing, otpisi poreza na dobit…

Autor: Ana Blašković , 31. prosinac 2013. u 10:14
Ministar financija Slavko Linić/S. Midžor/PIXSELL

Ministar Slavko Linić najavio je u prvoj polovici godine Zakon o kamatama, faktoringu, pravilnike…

S prvim danom siječnja stiže paleta novih zakona koja će bitno utjecati na domaće financijske tokove.

Odnosi se to na propise za mirovinske fondove, banke, a tu je i niz poreznih promjena. Od srijede na snagu stupa zakon o potrošačkom kreditiranju koji su građani željno iščekivali, a banke od njega strepile. Njime se klijenti štite od izvanrednih tečajnih promjena što će osjetiti oko 55 tisuća onih koji otplaćuju stambene kredite u 'švicarcima' jer im kamata pada na 3,23 posto, a rate i do 24 posto. Zakonom se također ograničava maksimalna kamata na stambene kredite na 9 posto. Domaćim bankama isti dan stupa na snagu novi krovni propis, Zakon o kreditnim institucijama, koji donosi novi obračun potrebnog kapitala i njegovih zaštitnih slojeva, a čiji je nacrt još u javnoj raspravi.

Fondaši s nestrpljenjem čekaju siječanj i izmjene propisa za mirovinske fondove, koji će mirovincima omogućiti formiranje potportfelja ovisno o riziku te povećati limite ulaganja u tvrtke. Nakon podbačaja proračunskih prihoda od najizdašnijeg poreza, od srijede se povisuje međustopa PDV-a sa 10 na 13 posto. Vlada se time nada zakrpati proračunsku rupu od 600-ak milijuna kuna godišnje nastalu primjenom niže stope PDV-a na turizam. Za razliku od višeg PDV-a, željno se čekaju izmjene zakona o porezu na dobit. Novost je mogućnost bankama da plate manje poreza otpišu li dugove po problematičnim stambenim kreditima.Primjena će pričekati jer banke tek definiraju kriterije po kojima će otpisivati dugove.

Na isti način režijske troškove do 2000 kuna mogu otpisivati komunalne tvrtke i telekomi. Premda je novi zakon o leasingu zaživio u prosincu, ti financijeri će vjetar u leđa osjetiti 2014. Leasing tvrtke dobile su više fleksibilnosti pa će svi, zbog neplaćanja vraćeni objekti leasinga, od automobila do nekretnina, ubuduće u najam umjesto da gomilaju gubitke. Dobavljači leasinga smjet će biti i fizičke osobe pa će leasing društva moći financirati nekretninske projekte ako je vlasnik zemljišta fizička osoba, kao i projekte koji su tek u fazi projektne dokumentacije.

Komentari (5)
Pogledajte sve

on je napravio varijantu da zadrži svako radno mjesto u javnoj upravi, sa tim potezom ili bez njega, ljevica je sada izgubljena, čeka se zakonska forma da desni centar primi glavnu poziciju administratora hrvatske, međutim laž je da hrvatska se može ili će se riješiti karcinoma zvanoga ” državni dug kreditorima “, čak naši kreditori niti ne traže u potpunosti isplatu glavnice sa kamatom, istina je dijametralno suprotna, a ona glasi da svaki ministar financija hrvatske sada i u buduće može primiti kredita koliko zine.
sloboda se sada u svijetu kada se izgovara, tada se misli ” financijska sloboda i slobodna trgovina sa domicilnim proizvodima za sedam milijardi ljudi tržišta “, hrvatska u tomu ne sudjeluje niti će ikada sudjelovati.
mi ćemo uvijek primiti od bankarskih igrača dovoljno novca za našu malu bananu državu jer mi njima nismo skupi, a prostor unutar hrvatske su davno osvojili sa svojim proizvodima.
mi ekonomski živimo u ” zatvoru “.


Linić je čovjek koji ima širinu pogleda u ekonomiji, socijalno je osjetljiv za fizičke i pravne osobe za prostor Hrvatske, međutim kada se ta emotivna osjetljivost preseli iz prostora ekonomije na osobnu razinu, tada Linić gubi se.
Zato Liniću drži se ekonomskoga prostora Hrvatske u kojemu živu fizičke i pravne osobe, tvoja osjetljivost je dobro došla a kada osjetiš da se prebacuje na osobni teren jednostavno pusti da prođe ili nemoj reagirati i točka.
I da su ti usta puna riječi ne izlazak iz krize, već ulazak Hrvatskoga društva u cijelosti u BLAGOSTANJE, jer time ćeš početi privlačiti takove okolnosti, događaje, ljude i vrijeme koje će uistinu početi davati takove rezultate da Hrvatsko društvo ide ka cilju koji se zove " ŽIVOT U BLAGOSTANJU HRVATSKE DRŽAVE ".
pozdrav, svako dobro i prijatno.

Nema širinu pogleda, ima širinu g.luposti.

Nitko ne dize poreze u jeku krize u nesposobnoj zemlji sa jedne strane tj povećava prihode bez da nije smanjio drugu stranu tj rashode – a nije.

Dominantni izvor problema je debela g.lupa birokracija.

Što ti znaci visi porez kada pomaazes CA, PTKM, ZG Holding kojimogu natuci milijarde duga koje ti nemozes namiriti ili mozes… na ustrb zdravog tijela da bi tumor zivio.

Bez da dira administraciju nije mogao dizati poreze već ih je trebao smanjiti maksimalno ali bi to onda dirnulo administraciju koja od njih zivi.

Linić ide na ruku uhljebima maksimalno.

Linić je čovjek koji ima širinu pogleda u ekonomiji, socijalno je osjetljiv za fizičke i pravne osobe za prostor Hrvatske, međutim kada se ta emotivna osjetljivost preseli iz prostora ekonomije na osobnu razinu, tada Linić gubi se.
Zato Liniću drži se ekonomskoga prostora Hrvatske u kojemu živu fizičke i pravne osobe, tvoja osjetljivost je dobro došla a kada osjetiš da se prebacuje na osobni teren jednostavno pusti da prođe ili nemoj reagirati i točka.
I da su ti usta puna riječi ne izlazak iz krize, već ulazak Hrvatskoga društva u cijelosti u BLAGOSTANJE, jer time ćeš početi privlačiti takove okolnosti, događaje, ljude i vrijeme koje će uistinu početi davati takove rezultate da Hrvatsko društvo ide ka cilju koji se zove ” ŽIVOT U BLAGOSTANJU HRVATSKE DRŽAVE “.
pozdrav, svako dobro i prijatno.


Linić je pod pritiskom turističkih poduzetnika, smanjio turiznu stopu PDV-a, a oni su fiskalizacijom dokazali, da su sve ove godine trpali
novac samo u svoj džep…. Rupu od 600 MIL, koja je mjesečno time nastala, posljedično snoi cijela Hrvatska…
To je velika pogreška.Vlade, PDV turizmu je trebao ostati isti…,
a višak je trebalo usmjeriti u zdravstvo!

u zdravstvo, zato što se Vi vlasnica lanca ljekarni u Zagrebu, ili…[emo_naivan]

New Report

Close