Srednjoškolke mlade uče o problemima OSI i potiču promjene u zajednici

Autor: Lucija Špiljak , 05. kolovoz 2021. u 22:00
Cilj projekta iz Ogulina je da mladi upoznaju svijet osoba s invaliditetom/PD

Na UPSHIFT radionicama mladi stječu nova znanja i vještine po metodi design-thinkinga i misle izvan okvira.

“Objema nam je sreća i zadovoljstvo pomoći drugima, cilj nam je biti uključene još i više, pomoći i više, jer mali ste samo onoliko koliko se malima osjećate” – misao je to vodilja Nike Vučić i Tereze Brozović, učenica 1. razreda jezičnog odjela Gimnazije i strukovne škole Bernadina Frankopana u Ogulinu koje su, u želji da u svojoj zajednici potaknu pozitivne priče, pokrenule projekt pod nazivom Nedovoljna informiranost sugrađana o osobama s invalidnošću.

Upravo je njihova ideja bila jedna od pobjedničkih na UPSHIFT trodnevnoj radionici za mlade od 13 do 19 godina u sklopu programa ZABUM (Za budućnost mladih) koji je pokrenuo Ured UNICEF-a za Hrvatsku i koji s njima u suradnji provodi Hrvatski ured za kreativnost i inovacije (HUKI).

Donacije sprava

Projekt su prvi put predstavile pred žirijem koji je birao kojih će pet timova osvojiti 15.000 kuna za implementaciju rješenja u svojoj lokalnoj zajednici.

“Ideja o uključenju u ovaj projekt pojavila se kada smo vidjele da su počele prijave za UPSHIFT radionice. Tema se nametnula iz lokalnih problema, ali potaknuta je obiteljskim situacijama. Objema nam je bio cilj da mladi upoznaju svijet osoba s invaliditetom, odnosno shvate način njihova života te kako im treba pristupiti.

Za sada smo odradile finalni dio projekta jer je on jedini mogao biti realiziran s obzirom na vladajuću epidemiju. Donacija sprava Udruzi roditelja djece s poteškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom Radost samo je jedan u nizu koraka ostvarenja našeg cilja.

Foto: PD

Osim Udruzi Radost, donirale smo i didaktičke materijale Dječjem Vrtiću Bistrac Ogulin. Naravno ni tu nije kraj, u realizaciju projekta ulaze i edukativne radionice za mlade koje se tek trebaju odviti. Moramo priznati da su nas iznenadile reakcije s obzirom na to da su svi bili oduševljeni.

Posebno nas je iznenadila reakcija koja se pojavila više puta, a to je da već tako mlade razmišljamo o tako velikim stvarima i imamo veliku želju pomoći drugima. To nas je to dovelo do razmišljanja da bi ovaj projekt mogao pomoći drugima kontaktu s Pravobraniteljicom za osobe s invaliditetom koja bi također trebala sudjelovati na jednoj od naših radionica”, kažu djevojke.

Iz Ureda UNICEF-a za Hrvatsku pojašnjavaju kako mladi na UPSHIFT radionicama stječu nova znanja i vještine za analiziranje i rješavanje konkretnih problema, po metodi design-thinkinga, koja potiče kreativnost i razmišljanje ‘izvan okvira’.

“UNICEF će uz podršku donatora tijekom 2021. uložiti 525.000,00 kuna u UPSHIFT program u cijeloj Hrvatskoj, s ciljem razvijanja poduzetničkog i timskog duha te inovativnosti mladih”, kazali su nam.

Foto: PD

U razgovoru s djevojkama osvrnuli smo se na hrvatski obrazovni sustav za koji obje smatraju kako je kvalitetan i temeljit.

“Ono što je vrlo dobro kod njega je to što nam omogućava razne pristupe sadržajima, ima vrlo lijepih edukacija i ono što bismo istaknule jest da ima veliki pristup razmjeni učenika što nas osobno zanima. Također, smatramo da nam hrvatski obrazovni sustav daje vrlo dobru podlogu za našu budućnost”, kažu Nika i Tereza.

Unatoč tome što je pandemija nastavu “preselila” online, učenice kažu da su im jedino nedostajali prijatelji i druženje bez maski dok im je pandemija, kako dodaju, omogućila više vremena za sebe, obitelj i organizaciju što dotad nije bio slučaj zbog školskih i izvanškolskih aktivnosti.

Poticaj za mlade

S obzirom na hvale vrijedan projekt koji su pokrenule, ne čudi da obje imaju velike ambicije za budućnost. Planiraju upisati fakultet, žele putovati i iskusiti nešto novo, a premda zasad na gledaju predaleko u budućnosti, žele ostati u Hrvatskoj; smatraju, kažu, da ovdje ima puno potencijala stoga nastoje na isto potaknuti i druge mlade ljude.

Foto: PD

“Pokazalo se da UPSHIFT radionice jedinstvenim pristupom i kreativnim mentorima potiču mlade iz cijele Hrvatske da uoče problem svoje lokalne zajednice te ga vlastitom inicijativom pokušaju riješiti. Osim djevojaka iz Ogulina, dobri primjeri projekta su i platforma MladiRade srednjoškolaca iz Kutine kojom mladima pokušavaju osigurati lakši put do prvog zaposlenja, te čakovečki UPSHIFT tim “5 za PET!” koji je suradnju ostvario s gradskim komunalnim poduzećem u vidu odvoza ambalaže te tvrtkama koje mogu izgraditi spremnike za odlaganje jednokratne povratne ambalaže koju su prvenstveno detektirali kao problem u njihovoj školi.

S obzirom na to da je HUKI usmjeren na generiranje društvenih promjena promicanjem poduzetništva i stvaranje lidera koji će rješavati aktualne probleme u svojim zajednicama, vjerujemo da program poput ZABUM-a isporučuje veliki potencijal za promjenu, koju osjetimo da nam je svima potrebna”, kažu iz HUKI-ja.

Komentirajte prvi

ORGANIZATOR
ZLATNI PARTNER
PARTNER
PARTNER
partner
PARTNER
partner
partner

New Report

Close