‘Split vrije! Sezone su znale krenuti ranije godinama – ali ovo sada je čudo’

Autor: Poslovni.hr , 05. lipanj 2023. u 07:40
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Splitska Dioklecijanova palača krcata je turistima prvog vikenda u lipnju pa se može reći da je u gradu na Marjanu glavna turstička sezona već počela i da je lipanj novi srpanj.

Prvi vikend u lipnju u Splitu je označio početak glavne turističke sezone. Pa je na Peristilu i drugdje u gradu kao u srpnju. Organizatori brodskih tura ne pamte ovakav start – party brodovi već su puni, a izleti se prodaju kao od šale.

“Neki brodovi su već počeli radit od 1.3, što se dosad nikad nije dogodilo. Više definitivno nismo tranzitna zona, samo što možda postajemo više party destinacija nego ovi kvalitetniji gosti koji nas zanimaju, ali dobro i ovi troše isto”, kaže za N1 Anita Elezović, bookerica.

Punom parom rade i hoteli. Već sada teško je naći sobu bez prethodne rezervacije što se nekada događalo debelo u srpnju.

“Sezone su znale krenuti ranije godinama – ali ovo sada je čudo”, kaže Nevena Čikeš, direktorica hotela. Dodaje i da je bilo i dizanja cijena, samim time i prihoda, no naglašava kako je grad pun.

Turisti ipak troše iako su lipanj izabrali zbog nižih cijena i manjih gužvi. Ovo prvo je kako gdje, ali drugo ih ipak nije zaobišlo, jer lipanj je novi srpanj.

Turisti kažu da su dolaze u lipnju kako bi izbjegli gužve, a primjećuju to i domaći ljudi. Održivi turizam zvoni im u ušima posljednjih godina, ali pitaju se kako će onda u suživotu s turistima izdržati četiri mjeseca – sve do početka listopada.

Marija iz Splita kaže da joj ne smetaju, dapače, odgovaraju. Kaže da Split vrije, a veći broj turista primijetio je i njen sugrađanin Davor koji dodaje da je, s obzirom na ovako veliku broj turista, velika ekspanzija u pitanju.

Domaći se jedino žale na cijene jer u sezoni im nije za izlaziti u grad. A što kažu turisti – trebamo li se bojati da će ih preoteti jeftinije konkurentske zemlje?

Britanci kažu da je jeftinije “nego doma, ali nije jeftinije od zemalja u okolici”, međutim ističu “kako je lijepo i vrijedno novca”.

Lipanj je tako postao novi srpanj – a glavna turistička sezona u Splitu je i prva u kojoj se pospanim i nepristojnim turistima u centru grada od jučer pišu novčane kazne. Njih 13 od po 300 eura izdano je za pijenje alkohola ondje gdje se to ne smije.

Komentirajte prvi

New Report

Close