‘Smanjite namete poduzetnicima, promijenite zakon o doprinosima’

Autor: Poslovni.hr , 26. ožujak 2020. u 13:11
Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

‘Pitali smo ministre, nisu nam odgovorili – Vlada RH opet pokazuje koliko ne razumiju ili ne žele razumjeti male poduzetnike’.

U obraćanju navedenim ministarstvima u novonastalim okolnostima proglašenja pandemije korona virusa, napomenuli smo da je kriznim mjerama izolacije stanovništva i zabrane rada većine uslužnih djelatnosti, postalo  više nego jasno koliko je važno svako radno mjesto u privatnom sektoru, smanjenje nameta poduzetnicima, kao što su nametnuti doprinosi na 8-satno radno vrijeme, te smo apelirali da se naš zahtjev za micanje obveze plaćanja doprinosa direktorima-početnicima, razmotri i prihvati.

U predloženim Vladinim mjerama za spas gospodarstva nigdje se ne spominju poduzetnici početnici, koji su često jedini zaposlenici u vlastitim tvrtkama. Naime, zbog visine propisane direktorske osnovice i obveznog osmosatnog radnog vremena, trošak doprinosa u takvim tvrtkama predstavlja veći udio u ukupnim troškovima od prosjeka te će većina takvih poduzeća biti prisiljena ugasiti poslovanje nakon ove krize.

Iako ministri Zdravko Marić i Darko Horvat načelno vele da su spremni razmotriti konstruktivne prijedloge i da su otvoreni za dijalog, to se to se u stvarnosti nije desilo, niti prije krize niti prošli tjedan, te ni na jedan naš e-mail, ništa nije odgovoreno.

Komentirajte prvi

New Report

Close