Slovenci se žale na snagu signala hrvatskih mobilnih operatera, a ni sami se ne drže pravila

Autor: Bernard Ivezić , 09. siječanj 2006. u 06:00

Slovenski mobilni operateri žale se na hrvatske mobilne operatere da emitiraju prejake signale uz granicu pa se slovenskim korisnicima već nekoliko kilometara prije granice mobilni aparati prespajaju na hrvatske mobilne mreže uz poruku “Dobrodošli u Hrvatsku”. Problem je, navode, u sve većem broju baznih stanica uz granicu s hrvatske strane. U slovenskoj Agenciji za poštu i elektronske komunikacije (APEK) navode da su o ovom problemu još prije godinu dana obavjestili Hrvatsku agenciju za telekomunikacije, ali da je neslužbeni odgovor da se ni slovenski operateri ne drže pravila o ograničenju signala. Da se slovenski operateri uistinu ne drže tih pravila, uvjerili smo se sami kada nam se na sjeverozapadnim obroncima Medvednice mobitel prebacio na slovenskog mobilnog operatera poželivši nam dobrodošlicu u Sloveniji. Riječ je o prostoru koji je svega nekoliko kilometara udaljen od Zagreba, a geografski je bliži glavnom gradu Hrvatske nego granici sa Slovenijom.
U slovenskom Institutu za neionizirajuća zračenja kažu da se tehnički može ograničiti raspored signala s baznih postaja i da je svako takvo kršenje namjerno. To znači da i hrvatski i slovenski mobilni operateri potencijalno krše sporazum o ograničenju snage telekomunikacijskih frekvencija koje su potpisale Hrvatska i Slovenija.
Hrvatski mobilni operateri nisu jedni na koje se APEK žali, naime, jednake žalbe ta je agencija uputila talijanskim mobilnim operaterima za koje kažu da im emitiraju signal predaleko u unutrašnjost Slovenije.

Komentirajte prvi

New Report

Close