Skupa zimnica: Zbog loše godine povrće skuplje i 100 posto

Autor: Poslovni.hr , 17. kolovoz 2019. u 10:20
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

I cijene na veliko daleko su od uobičajenih.

Praviti u vlastitoj kuhinji, kupiti ili odustati – zbraja se ovih dana u kućanstvima računica oko zimnice. Jer godina s dugim sušnim, pa potom dugim kišnim razdobljima, opustošila je mnoge vrtove, ali i veće proizvodnje, pa sezonsko povrće, kao što su paprika, rajčica i drugo, i dalje drži cijenu, piše Glas Slavonije.

Iako im je špica sezone, paprika babura i rajčica, primjerice na đakovačkoj Tržnici, dosad su bile 10, paprika je sada osam, a rajčica 8 – 10 kuna kilogram.

– Da je normalna godina, sada bi im cijena bila pet kuna – ističe vlasnica najvećeg povrtlarskog OPG-a na đakovačkoj Tržnici, Blaženka Škorvaga iz Punitovaca. Tako je ćudljiva godina ovom povrću cijene, u odnosu prema godini u kojima nije bilo hirova prirode, podigla za 50, pa čak i 100 posto.

I cijene na veliko daleko su od uobičajenih.

– U normalnoj godini paprika bi na veliko sada išla po 2,5-3 kune, a ovoga je ljeta, ovisno o klasi, 5-6 kuna – dodaje Škorvaga.

K tome, dobre vijesti ne stižu ni iz Hrvatske gospodarske komore koja je izvijestila da se tradicionalne povrtne kulture za zimnicu sve manje proizvode u Hrvatskoj. Proizvodnja paprike u 2018. bila je 18.106 tona i smanjena je za oko šest posto u odnosu prema 2017. U istom razdoblju uvoz tog povrća povećan je za gotovo 15 posto.

– Prosječna uvozna cijena također je rasla, kilogram paprike u 2018. plaćali smo 0,88 eura, pet eurocenti više nego 2017., kada je koštala 0,83 eura. Iako je izvoz paprike skroman, domaći izvoznici dobro prolaze sa svojim proizvodom te su u 2017. za kilogram prosječno dobivali 1,05 eura. Lani je cijena bila još bolja i kilogram hrvatske paprike u izvozu se cijenio prosječno 1,11 eura, čak 23 eurocenti više nego što smo u prosjeku plaćali kilogram paprike iz uvoza – kažu u HGK-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close