Spominje se iznos od 250 do 300 milijuna eura: Sklapanje nagodbi u ožujku vjetar u leđa za mega investiciju

Autor: Suzana Varošanec , 26. veljača 2020. u 14:37
Država će naplatiti 25 milijuna kuna naknade za eksploataciju, a prodat će 31.000 m2 za 115 eura po kvadratu/IVO ČAGALJ/PIXSELL

Jedna nagodba tiče se tužbe RH protiv Projekt Uvale, a druga tužitelja Projekt Uvale protiv RH i stečajnog dužnika.

Recentni razvoj prilika u znaku sređivanja imovinskopravnog statusa za nekretnine na atraktivnoj lokaciji kraj Omiša ujedno je novi vjetar u jedra za najavljenu veliku investiciju.

Spominje se iznos od 250 do 300 milijuna eura u novu luku nautičkog turizma s ukupno 300 vezova, luksuzni hotel s pripadajućim sadržajima i adekvatno tome novo hotelsko naselje, dok bi navodno tek manji dio bio mješovita građevinska zona. Teren za realizaciju projekta priprema nekretninska tvrtka Projekt Uvala d.o.o. sa sjedištem u Dugom Ratu, čiji su predstavnici nedavno bili u obilasku.

Zasluge ŽDO-u Split
U razgovorima s općinskim vlastima na temu kad će prezentirati idejno rješenje čule su se i konkretne najave poteza. Posrijedi je izgleda zadnji okidač koji se kroz finalizaciju sudskih nagodbi i u preostalim parnicama priprema, a šire gledano tiče se stavljanja u turističku funkciju platoa bivše tvornice ferolegura Dalmacija Dugi Rat.

Lokalno stanovništvo priželjkuje prekretnicu koja bi donijela potrebni turistički i gospodarski prosperitet. Sad se i vidi kraj preprekama u vidu neriješenih imovinskopravnih odnosa glede nekretnina koje su bile predmet sporova.

300

milijuna eura maksimalni je iznos koji se predviđa za investiciju u novu luku nautičkog turizma s 300 vezova, hotel s pet zvjezdica i pripadajuće hotelsko naselje, uz manji dio za mješovitu građevinsku zonu

Naime, nakon što je stečaj ovoga dužnika zaključen 2009., preostale parnice se zahvaljujući predanosti i na prijedlog Županijskog državnog odvjetništva u Splitu, jedna po jedna rješavaju kroz sklapanje sudskih nagodbi. Sve to temeljem suglasnosti Odbora vjerovnika i odluke Vlade o načinu rješavanja spornih imovinskopravnih odnosa na platou bivše tvornice ferolegura sklapanjem sudskih nagodbi i prodajom zemljišta koje je predmet sporova (iz 2017.).

Novi primjer je sudska nagodba zaključena prije 10-ak dana između tužitelja Croatia osiguranja i dva tuženika – novog subjekta Stečajna masa iza Dalmacija Tvornica ferolegura u stečaju te RH. Njezin predmet je imovinskopravni spor povodom prodaje zgrade i spornog zemljišta u vlasništvu RH od strane tvornice ferolegura. Između ostalog Ministarstvo državne imovine obvezuje se prodati CO-u nekretninu po cijeni utvrđenoj u odluci Vlade.

Uskoro ‘točka na i’
Za 31. ožujka zakazano je i ročište koje označava ‘točku na i’, jer se očekuje sudska nagodba i u predmetu u kojem Projekt Uvala tuži RH i stečajnog dužnika.

Prema odvjetniku Kruni Peronji koji zastupa interese investitora, to uključuje i sudsku nagodbu vezano za parnicu tužitelja RH protiv Projekt Uvale koja će u duhu nagodbe isplatiti naknadu za eksploataciju mineralnih sirovina od oko 25 milijuna kuna, dok će joj država prodati oko 31 tisuću m2 ex-tvornice po cijeni od 115 eura po m2.

To su te dvije parnice koje se pripremaju riješiti sudskom nagodbom na ročištu krajem ožujka, kaže Peronja, što znači čist pravni status nekretnina i nove ulagače.

Rješenje od odlučnog značaja, izmještaj stanice za tehnički pregled u vlasništvu Croatia osiguranja, zajednički traže
Prema načelniku Općine Dugi Rat Jerku Rogliću, u razgovorima s predstavnicima Projekt Uvale istaknuto je da će idejni projekt prezentirati nakon izmještanja stanice za tehnički pregled u vlasništvu Croatia osiguranja. Investitorov predstavnik odvjetnik Kruno Peronja navodi je to rješenje od odlučnog značaja te da zamjensku lokaciju zajednički traže. Svi su skloni dobrom i brzom rješenju, kaže i po očekivanim nagodbama nastavljaju pribavljati lokacijske i građevinske dozvole.

Komentari (1)
Pogledajte sve
Objava čeka odobrenje

New Report

Close