Sindikati upozoravaju da nove porezne olakšice osim dobrih imaju jednu veliku negativnu stranu

Autor: Poslovni.hr , 02. rujan 2019. u 08:47
Foto: Martin Remmers/DPA/PIXSELL

Od jučer je neoporezivo ako poslodavac plati radniku do 5000 kuna godišnje za obrok, a već od ranije mu može isplatiti i 5000 kuna nagrade za rad, 2500 kuna za prigodne nagrade, 10.000 kuna za rođeno dijete, 1750 kuna za odvojen život, do 5000 kuna jubilarne nagrade.

Ako poslodavac umjesto da poveća radniku ugovorenu plaću bude isplaćivao neoporezive dodatke, to mu donosi veliku uštedu. Radnik će dobiti isto, ali će mu mirovina biti manja.

Iako novi paket poreznih olakšica za poslodavac koji isplaćuju nagrade radnicima, plaćaju topli obrok, smještaj ili vrtić ima puno dobrih strana, sindikati su upozorili i na neke negativne.

Podsjetimo, od jučer je neoporezivo ako poslodavac plati radniku do 5000 kuna godišnje za obrok, a već od ranije mu može isplatiti i 5000 kuna nagrade za rad, 2500 kuna za prigodne nagrade, 10.000 kuna za rođeno dijete, 1750 kuna za odvojen život, do 5000 kuna jubilarne nagrade. Poslodavci su redom pozdravili ove izmjene i obećali su da će se time povećati plaće radnika, piše 24sata.

Usporedili smo zato dva slučaja. U prvom radniku u Zagrebu bez djece, poslodavac poveća mjesečnu plaću sa 6000 kuna na 7000 kuna neto. U drugom slučaju, istom radniku, povećanje sa 6000 na 7000 kuna dolazi kroz navedene neoporezive primitke koje je uvela Vlada.

Razlika je drastična i poslodavac štedi točno 1032 kune u drugom slučaju. Naime, ako poslodavac poveća plaću tisuću kuna, 1032 kune mora platiti za doprinose za zdravstvo, mirovinsko, porez i prirez. U drugom slučaju ne mora ništa od tog platiti. Pojednostavljeno, u prvom slučaju, tisuću daje radniku, više od tisuću za državne namete. U drugom može za isti novac, 2032 kune, dvojici radnika dići plaće više od tisuću kuna. Ali i tu je zamka, među ovih 1032 kune je i 349 kuna za prvi i drugi mirovinski stup. Više uplate jamče i višu mirovinu, a radnik iz drugog slučaja svaki mjesec gubi tih 349 kuna uplata. Doduše, s obzirom na povećanje plaće, možda mu ostane prostor da sam uplati novac u treći mirovinski stup ili štedi.

– Uvođenje široke palete neoporezivih primitaka ima svoje dobre i loše strane. Neki radnici će proći bolje, neki lošije, ali će sigurno svi poslodavci proći bolje – kaže Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih Hrvatskih sindikata.

On kaže da je plaćanje vrtića ili dopunskog osiguranja radniku svakako dobro, ali upozorava na to da će neki poslodavci iskoristiti neoporezive isplate da izbjegnu plaćanje doprinosa radniku i tako uštede.

– Za one koji dosad nisu imali naknadu za topli obrok, a dobit će je, njima će porasti neto plaća. Ali oni koji već imaju tu naknadu uračunatu u plaću će lošije proći. Jer poslodavci sada planiraju 'izvući' tu naknadu iz plaće, što radniku znači manju bruto plaću, a to znači i manju kreditnu sposobnost, ali i manje uplate za mirovinu. A poslodavac će tim potezom uštedjeti i na zdravstvenim doprinosima. Neki poslodavci su rekli da će tu razliku dati radnicima, ali neki će je zadržati za sebe, a neki podijeliti s radnicima pola- pola. Mnogi radnici su nam rekli da su svjesni da će im biti manje za mirovinu, ali njima treba povećanje plaće sad i zato će na to pristati – objašnjava Krešimir Sever.

Komentari (4)
Pogledajte sve


e moj Krešimiru.. "Radnik će dobiti isto, ali će mu mirovina biti manja." ……

Da mirovina ima veze sa iznosom i duljinom uplate u fond, onda bi sve trebalo resetirati i izračunati sukladno tim parametrima, a toga nema do se sve ne uruši

Bug0 da je ikome cilj barem jednu stvar da odradi posteno bili bismo sretna nacija. Uhljebi samo grebu na nas racun, a mi budale neka hrmblamo i kimamo glavom. Kakav narod takve i institucije i na kraju i sama drzava 🙁

Dokle god 76.000 žena u trgovinama radi 7/24 tj. sub. i nedjeljom- bez prava na obitelj i društveni život i to kao JEDINA zemlja u centralnoj i zapadnoj Europi, sindikati i Krešo samo lažno moraliziraju.

samo budale računaju da će živjeti od mirovine

e moj Krešimiru.. “Radnik će dobiti isto, ali će mu mirovina biti manja.” ……

pa mirovinu će dobit koliko bude ekipa odlučila, kad namiri sve povlaštene i sve koji dobivaju veću mirovinu od onih koji su proveli sve godine u radnom odnosu,,, a ne koliko je uplatio u mirovinski fond.

Da mirovina ima veze sa iznosom i duljinom uplate u fond, onda bi sve trebalo resetirati i izračunati sukladno tim parametrima, a toga nema do se sve ne uruši

New Report

Close