Sindikati pozdravljaju izmjene poreza na dohodak, umirovljenici nezadovoljni

Autor: Poslovni.hr/Hina , 04. rujan 2014. u 18:07
Photo: Boris Scitar/Vecernji list

Sindikati pozdravljaju najavljene izmjene poreza na dohodak koje bi trebale potaknuti rast plaća i potrošnju građana, no predstavnici umirovljenika nezadovoljni su jer smatraju da je Vlada zaboravila na njih.

Sindikati pozdravljaju najavljene izmjene poreza na dohodak koje bi trebale potaknuti rast plaća i potrošnju građana, no predstavnici umirovljenika nezadovoljni su jer smatraju da je Vlada zaboravila na njih.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel rekao je Hini da smo u trećoj godini Vladina mandata napokon dočekali mjeru koja će pomoći građanima da poprave svoj standard i kućni budžet, za razliku od prijašnjih mjera koje su u pravilu vodile "stanjivanju novčanika hrvatskih građana".

SSSH pozdravlja najavljeno porezno rasterećenje, jer će u svakom slučaju pomoći građanima, no to je jednokratna mjera zbog koje bi, pribojava se Novosel, mogla uslijediti kontrareakcija preglomazne lokalne samouprave koja će morati kompenzirati smanjenje svojih prihoda.

"Oni ništa drugo ne znaju nego povećavati ili uvoditi prireze", kazao je Novosel dodajući da bi zbog toga konačni efekt mjere mogao biti vrlo upitan.

Povećanje praga za oporezivanje dohotka najvišom stopom od 40 posto, sa sadašnjih 8.800 na 13.200 kuna, odnosit će se na 10 do 12 posto od ukupnog broja zaposlenih. To će pridonijeti rastu plaća građana, ali i rastu stope BDP-a kroz povećanu potrošnju, smatra Novosel.

Predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević pozitivno ocjenjuje najavljene promjene, no žao mu je što neoporezivi dio nije veći i što nije jednak visini minimalne plaće.

Za njega je povećanje iznosa za najveći porezni razred opravdano, jer drži da će to najviše utjecati na rast potrošnje.

Želio bih da Vlada bude jednako brza u provedbi te mjere kao što je bila brza kad je na početku mandata najavila povećanje stope PDV-a, zaključio je Matijašević.

Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH), međutim, prosvjeduje jer Milanović nije ni spomenuo umirovljenike, iako je SUH još 16. srpnja predložio povećanje osobnog odbitka za umirovljenike s 3.400 kuna na 3.800 kuna, kako bi na jaču potrošnju bilo potaknuto i 74.000 umirovljenika.

Upozoravamo da se politikama i mjerama kojima se diskriminira dio srednjeg sloja temeljem dobi čini višestruka šteta, ističu iz SUH-a.

Ako je premijer zaključio da se 1,2 milijuna hrvatskih umirovljenika bespovratno srozalo u kategoriju niže, osiromašene klase, pa tu nema spasa, ili je deklarirao stajalište Vlade da budućnost Hrvatske vidi sa starijim osobama samo kao korisnicima socijalne pomoći, pogriješio je, poručuje SUH.

Sindikalci podsjećaju da je i Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) uputila Vladi, s kojom je u koaliciji, zahtjev da se mjerama poticanja potrošnje pokriju i umirovljenici no, kažu, premijer je ignorirao i taj zahtjev.

Predsjednik HSU-a Silvano Hrelja kaže da bi istovremeno s povećanjem neoporezivog dijela plaće radnicima u jednakom iznosu trebalo povećati neoporezivi dio mirovina, što je zatražio u pismu koje je uputio Milanoviću.

"Službeno sam mu se obratio i očekujem odgovor. Ako premijer to danas nije spomenuo, ne znači da to nije stavio u kalkulaciju", rekao je Hrelja Hini.

Uvijek dosad, podsjeća, s povećanjem neoporezivog dijela plaća automatizmom su se podizale i neoporezive osnovice za umirovljenike. Stoga mu nije jasno jesu li danas pri predstavljanju poreznih promjena umirovljenici zaboravljeni namjerno ili slučajno.

Komentirajte prvi

New Report

Close