Sindikalni čelnik o rezanju plaća: Zašto baš sada i zašto baš nama

Autor: Poslovni.hr , 15. travanj 2020. u 08:32
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Kaže kako bi prijemni ispiti, koji su druga alternativa, bili više epidemiološki rizični i izazvali bi ogromne troškove.

Za Hrvatsku je najizglednije da će se matura održati u lipnju ili srpnju. Čelnik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec smatra da treba razmišljati pozitivno i očekivati da se matura održi u realnim rokovima.

“Sve ovisi o tome hoće li se moći stvoriti uvjete koji neće ugroziti zdravlje učenika. Ukoliko se ona održi, za sve učenike trebalo bi osigurati zaštitnu opremu, maske i rukavice, dovoljno dezinficijensa. Smatram da se matura treba cijela održati jer ona ima dvije funkcije – jedna je završni ispit za gimnazije, a druga da je uvjet za upise na fakultete. I za učenike strukovnih škola je ona uvjet za upis na fekultete. Kada se ne bi održala, ugrozili bi mogućnost nastavka obrazovanja”, kaže Mihalinec za RTL.

Kaže kako bi prijemni ispiti, koji su druga alternativa, bili više epidemiološki rizični i izazvali bi ogromne troškove.

“Učenicima bi bilo onemogućeno da se istovremeno natječu za više fakulteta. Moje mišljenje je da se matura treba održati, ako ne u lipnju ili srpnju, onda u prvom mogućem roku”, dodaje sindikalist.

Vlada sve glasnije spominje rezanje plaća, a prosvjeta je nekako prva na udaru. I sam ministar gospodarstva Darko Horvat je rekao kako svi moraju biti solidarni. Mihalinec kaže da ne bi želio pregovarati preko medija te da očekuje službeni poziv Vlade na pregovore.

“Očekujemo da nam Vlada predoči sve argumente zašto plaće treba smanjivati, zašto toliko, koji bi bili učinci, zašto se to čini baš sada, i zašto bi rezali nama. Zašto solidarni trebaju biti samo zaposleni u javnim državnim službama, a ne svi koji rade, koji u vrijeme ove krize zarađuju puno bolje nego prije. Puno toga je otvoreno, ali neka to bude predmet razgovora u Vladi”, zaključio je Mihalinec.

Komentirajte prvi

New Report

Close