Šerić: HEP trenutno ulaže u dva postrojenja u biomasu

Autor: Ana Blašković , 26. veljača 2014. u 18:31
Tomislav Šerić, predsjednik Uprave HEP-a; Photo: Zarko Basic/PIXSELL

Na tržištu električne energije sigurno je samo jedno: toliko je nepoznanica o budućnosti da je iznimno teško planirati poslovanje…

Na tržištu električne energije sigurno je samo jedno: toliko je nepoznanica o budućnosti da je iznimno teško planirati poslovanje i donositi višegodišnje odluke o investicijama u uvjetima potpune volatilnosti, zaključak je drugog panela "Novo tržište, stari elektroenergetski projekti", održanog na konferenciji Energy Investment Forum 2014 u organizaciji Poslovnog dnevnika.

Osim recesije, ulaganja u elektroenergetsku mrežu otežana su zbog pada cijena struje na svjetskim burzama te činjenice da banke radije financiraju projekte iz obnovljivih izvora jer imaju zagarantiranu cijenu. Uz to, za budućnost ključna nepoznanica je cijena emisija ugljičnog dioksida koja će izravno utjecati na konkurentnost pojedinih energenata. "Između različitih strategija HEP će vjerojatno izabrati strategiju diverzifikacije rizika i aktivno praćenje trendova pri odluci o investicijama, no zasigurno nećemo zaustavljati postojeće projekte koji su planirani uz pretpostavku dugoročnog rasta cijene. Premda je HEP ranije propustio ulagati u obnovljive izvore, trenutno se primjerice ulaže u dva postrojenja u biomasu", rekao je Tomislav Šerić, predsjednik Uprave HEP-a.

Da stara pravila više ne vrijede, potvrđuje i predsjednik Uprave RWE Hrvatska Karl Kraus. "Razvoj i subvencioniranje obnovljivih izvora energije doveli su do segmentiranja tržišta na klasične i obnovljive izvore. Oni klasični, bez kojih tržište ne može funkcionirati, idu u smjeru da budu tek potpora obnovljivima, a u tim uvjetima je vrlo teško investirati", istaknuo je Kraus. Naglasio je da je usprkos zaprekama RWE fokusiran na tržište srednje i jugoistočne Europe.

 


Karl Kraus

Konzultant Fichtner Management Consultinga Achim Stuible upozorio je da unatoč liberalizaciji tržišta u Europi, cijena struje bilježi rast. "Rastom udjela obnovljivih izvora energije cijena struje za krajnje potrošače raste dok istodobno pada cijena struje na burzama. Taj pad ugrožava ekonomičnost rada konvencionalnih elektrana bez kojih nema osiguranja stabilnosti rada elektroenergetskog sustava", napominje. Premda je budućnost tržišta teško predvidjeti, za pretpostaviti je da će cijene dugoročno rasti, mišljenja je konzultanta AT Kearneyja Tomislava Čorka. "Kako se dugoročno može pozicionirati industrija? Kroz dva temeljna faktora koja trenutno nedostaju, a to su proaktivno planiranje rizicima koji bi osmislili nekoliko scenarija, a drugi je proaktivan pristup prema regulatoru", zaključuje.

 


Tomislav Čorak

Komentari (2)
Pogledajte sve

Hrvatska uvozi struju. Dakle imperativ je gradjenje energetskih izvora. Dva postrojenja na biomasu (tako se pise?) -vjerojatne snage 2×1 MW su redikulozna za spominjanje u kontekstu planova i manjkova struje. Uglavnom trenutni CEO je jos jedan u nizu potkapacitiranih managera koji su od 1990 vodili/vode HEP. Steta….

Dok su za njih tržišta volatilna i ne izvjesna, Slovenci grade još 10 hidorelektrana na Savi, eto netko ipak zna kako i na koji način…

New Report

Close