Seizmolog Fiket: Zagreb još nije pogodio veliki potres, može se dogoditi i do 30 puta jači

Autor: Poslovni.hr , 22. rujan 2020. u 11:05
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Za zagrebačko područje to je 6,3 do 6,5 po Richteru. To je tridesetak puta jače od potresa 22. ožujka. Za dubrovačko područje je to oko sedam po Richteru.

Zagrebački potres je promijenio izgled grada, a građanima promijenio život i još će ga mijenjati jer si mnogi neće moći priuštiti obnovu svojih zgrada, a oni koji će moći, morat će se zadužiti.

Ali mnogi stručnjaci kažu da smo još dobro i prošli jer je obzirom na trusno tlo bilo samo pitanje vremena kad će Zagreb pogoditi jak potres.

Upravo je o tome za RTL Direkt detaljnije pričao Tomislav Fiket iz Hrvatske seizmološke službe.

Kad je bio onaj prije šest mjeseci, jeste li mislili da je 5,5 ili manje?

“Iskreno, mislio sam da je više kako se treslo. Probudilo me, bilo je neugodno, kao i većini građana.”

Koliko se ljudi boje nakon takvih potresa?

“To morate pitati druge struke, to ne mogu prosuđivati. Znam da kad počne tresti, nemamo nikakvo rješenje jer ništa ne možemo. Ovisi od čovjeka do čovjeka.”

Znamo po filmovima i po popularnoj publicistici da nakon velikog dolaze manji potresi, ali prošlo je šest mjeseci, koliko će se tlo još tresti?

“Kad bih znao kad će stati, bio bih u jako dobroj poziciji. Situacija je takva da se ovo još može nastaviti. Relaksacija se još događa…”

Relaksacija tla? Što se sad događa?

“Da, relaksacija tla. Sam potres je posljedica napetosti koja se dogodila i ta energija se u trenutku potresa oslobodila pa se to polako poravnava i to je ono što i dalje osjećamo kao potres.”

Možete li nas utješiti i reći da smo mirni od velikog potresa za neko duže vrijeme?

“Nažalost, ne. To bih mogao reći da se taj jači potres dogodio.”

Ovo još uvijek nije taj veliki potres?

“Koliko god da su posljedice bile drastične, to nažalost nije maksimalna energija koju se u zagrebačkom području može očekivati da bi se mogla osloboditi.”

Ne možemo prognozirati, ali što znači veliki potres, kolika je to snaga?

“Za zagrebačko područje to je 6,3 do 6,5 po Richteru. To je tridesetak puta jače od potresa 22. ožujka. Za dubrovačko područje je to oko sedam po Richteru.”

Komentirajte prvi

New Report

Close