‘Sačuvajte zemljišta za agrar, a ne za gradnju solara’

Autor: Marta Duić , 09. veljača 2021. u 22:00
Foto: DUBRAVKA PETRIĆ/PIXSELL

HPK apelira na županije da vode računa o tome čemu će poljoprivredne površine služiti pri izmjenama prostornih planova.

Hrvatska poljoprivredna komora (HPK) uputila je jedinicama regionalne samouprave – županijama, apel i zahtjev da prilikom izmjena i dopuna Prostornih planova županija (PPŽ) vode brigu o poljoprivrednom zemljištu, tj. da ga sačuvaju za potrebe poljoprivredne proizvodnje, a ne gradnju sunčanih elektrana.

Slijedom pritužbi brojnih poljoprivrednih proizvođača, HPK je na sjednici Upravnog odbora na kojoj su prisustvovali predstavnici poljoprivrednika svih županija zaključila da ne podržava mogućnosti gradnje sunčanih elektrana na poljoprivrednim površinama, osobito na zemljištu kategorija P1 i P2 gdje je najkvalitetnija poljoprivredna zemlja.

“Novi prijedlog Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. godine ima za strateški cilj – samodostatnost u hrani i razvoj biogospodarstva.

U okviru toga planira se povećanje iskorištenosti poljoprivrednog zemljišta za proizvodnju hrane kao instrument za smanjivanje rizika od siromaštva i socijalne isključenosti”, objašnjava Mladen Jakopović, predsjednik HPK te ističe kako upravo proizvodnja zelene energije kroz postavljanje solarnih kolektora na postojećim objektima ili izgradnju bioplinskih postrojenja u sklopu gospodarstva treba biti prioritet.

Komentirajte prvi

New Report

Close