Ružica Beljo na konferenciji: Program “Erasmus plus” će osigurati 14,7 milijardi eura

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. veljača 2014. u 13:26
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Svečana konferencija u povodu novoga programa Europske unije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport Erasmus plus održava se danas u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) u Zagrebu.

Svečana konferencija u povodu novoga programa Europske unije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport Erasmus plus održava se danas u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) u Zagrebu.

Program Erasmus plus nudi 14,7 milijarda eura, što je 40 posto više sredstava nego za programe iz kojih je izrastao Erasmus plus, rekao je ministar znanosti obrazovanja i sporta Željko Jovanović dodavši kako je riječ o programu za obrazovanje zemalja Europske unije.

Ocijenio je da će zajednički program povećati konkurentnost našeg obrazovanja te omogućiti da se naš obrazovni sustav uspoređuje s onim u zemljama EU. Internacionalizacija obrazovanja dat će viziju Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta te omogućiti da stvori održiv obrazovni sustav, smatra ministar.

Podsjetivši da je Hrvatska u razdoblju od 2009. do 2013. za obrazovanje mladih dobila gotovo 200 milijuna kuna, Jovanović je istaknuo da je internacionalizacija obrazovanja strateški cilj, koji potiče individualni pristup učenika i potiče mobilnost studenata te omogućuje društvenu jednakost u obrazovnom procesu.

Istaknuo je i kako program Erasmus plus daje velike mogućnosti visokim učilištima te dodao da je prvi put u program uključen i sport.

Jovanović se nada kako će program na razini obrazovanja potaknuti i suradnju svih u proces uključenih ustanova.

Pomoćnica ministra za visoko obrazovanje Ružica Beljo istaknula je kako je ključni cilj programa internacionalizacija obrazovanja. "Erasmus plus će osigurati 14,7 milijarda eura tijekom sedam godina za jačanje obrazovanja, usavršavanja, sporta i položaja mladih u Europi", rekla je dodavši da će Europa svojim građanima pružiti obrazovanje, vještine i kreativnosti potrebne za život u društvu znanja.

Napomenula je kako su obrazovanje, usavršavanje i neformalno podučavanje mladih važni za stvaranje novih radnih mjesta i poboljšanje europske konkurentnosti. Preko programa Erasmus plus više od četiri milijuna mladih ljudi, studenata i odraslih steći će iskustvo i vještine studiranjem, usavršavanjem i volontiranjem u inozemstvu. Program će, kako se predviđa, potaknuti više od 125 tisuća ustanova i organizacija na rad sa srodnim organizacijama u drugim zemljama kako bi modernizirali podučavanje i rad s mladima. Erasmus plus zamjenjuje sedam programa jednim tako da mu je jednostavnije pristupiti

Program Erasmus plus podupire mogućnosti za učenje, usavršavanje, stjecanje radnoga iskustva ili volontiranje u inozemstvu. Također podupire zaposlene u sektoru obrazovanja, usavršavanja kako bi podučavali ili učili u inozemstvu te razvoj digitalnoga obrazovanja u uporabu informacijsko-komunikacijske tehnologije kao i učenje stranih jezika.

Komentirajte prvi

New Report

Close