RCK Faust – strojarstvo je projekt koji modernizira strukovno obrazovanje

Autor: Poslovni dnevnik , 20. prosinac 2023. u 18:00
Foto: MARKO LOPAC

Ideja u pozadini projekta RCK Faust – strojarstvo je da učenje što većim dijelom bude temeljeno na radu.

Projekt Regionalni centar kompetentnosti Faust – strojarstvo pokrenut je s ciljem unaprjeđenja i modernizacije strukovnog obrazovanja u Republici Hrvatskoj i jačanja povezanosti strukovnog obrazovanja sa zahtjevima tržišta rada.

Nositelj projekta je Strojarska tehnička škola Fausta Vrančića, a partneri projekta su Industrijska strojarska škola, Elektrotehnička škola, Strojarska tehnička škole Frana Bošnjakovića, I. tehnička škola Tesla, Tehničko veleučilišta u Zagrebu, Visoko učilište Algebra, Institut za razvoj tržišta, Topomatika d.o.o., Selectio d.o.o., Hrvatske gospodarske komore i Grada Zagreba.

Diklić

Zamišljeno je da projekt simulira stvarne uvjete u proizvodnji i ekonomiji, tako da se što više smanji jaz između razvoja tehnologije i obrazovnog sustava.

Suvremena oprema će se koristiti u nastavi, ali i u proizvodnji

“Zamišljeno je da Regionalni centar kompetentnosti Faust – strojarstvo simulira stvarne uvjete u proizvodnji i ekonomiji, tako da se što više smanji jaz između razvoja tehnologije i obrazovnog sustava. Dio nastave odvijat će se u Regionalnom centru koji simulira takve uvjete, stoga se nadamo da će znanje i kompetencije učenika biti bolje nego sada”, rekao je Dubravko Diklić, ravnatelj Strojarske tehničke škole Fausta Vrančića, na završnoj konferenciji projekta. Konferencija se održala 12. prosinca 2023. u Zagrebu, u prostorijama firme NKD, a nazočili su joj predstavnici tehničkih škola, TVZ-a i predstavnici industrije kojima je ovaj projekt značajan zbog obuke postojećeg i budućeg kadra.

Dani otvorenih vrata RCK Faust/MARKO LOPAC

Na konferenciji je najviše bilo riječi o prispjeloj opremi, posebno važnoj kad je u pitanju poboljšanje prostorno-tehničkih uvjeta i provedbi praktične nastave. Marijan Blagus, nastavnik strojarske grupe predmeta Strojarske tehničke škole Fausta Vrančića, istaknuo je kako je zamišljeno se oprema koristi u okviru nastavnog programa, ali i za realnu industrijsku proizvodnju, tako da učenici mogu na konkretnim primjerima vidjeti kako industrija funkcionira. “Nakon 20 godina uspjeli smo pribaviti najizdašniju opremu u području CNC i CAD/CAM tehnologije. Nabavili smo 12 najmodernijih simulatora, 6 edukacijskih strojeva i 4 realna industrijska stroja”, dodao je.

Osim unaprjeđenja programskih i kadrovskih uvjeta, jedna od važnih aktivnosti projekta je i promocija strukovnih zanimanja u (pod)sektoru strojarstva, a s tim su ciljem u tri navrata održani Dani otvorenih vrata u prostorima partnera projekta: Visokog učilišta Algebra, Topomatike d.o.o. i Tehničkog veleučilišta u Zagrebu.

Dubravko Diklić, ravnatelj Strojarske tehničke škole Fausta Vrančića/MARKO LOPAC

Novi kurikulumi, programi obrazovanja, kvalifikacije i standardi zanimanja

Na prvim Danima otvorenih vrata RCK Faust – strojarstvo, koji su se održali u prostoru Visokog učilišta Algebra, jednog od partnera projekta, 28. rujna 2023., okupljenima se uvodnim riječima obratio dekan Visokog učilišta Algebra dr. sc. Mislav Balković i istaknuo da je strukovno obrazovanje je veliki generator rasta i razvoja za cijelo društvo. “Za razliku od prosječne europske zemlje koja ima oko 50% učenika u gimnazijama i 50% učenika u strukovnim školama, Hrvatska ima preko 75% učenika u strukovnim školama.

I danas je uvriježeno mišljenje da je onaj tko ima završenu samo srednju školu u lošijoj poziciji nego netko s visokim obrazovanjem i da je ta razlika ogromna. No, pred nama je zanimljivo razdoblje. Umjetna inteligencija se razvija jako brzo i mogla bi promijeniti uloge na tržištu rada. Korištenjem novih alata i tehnologije koju ona omogućava, moguće je da će učenici strukovnih škola, ako im se kvalitetno prilagode programi, biti sposobni raditi na dijelu poslova za koje se do sada očekivalo da će ih raditi samo visokoobrazovani”, kazao je Balković.

dr.sc. Toni Bjažić, prof.s.studija, pročelnik Strojarskog odjela Tehničkog Veleučilišta u Zagrebu/MARKO LOPAC

Rezultate provedbe aktivnosti projekta RCK Faust – strojarstvo. s naglaskom na sudjelovanju Visokog učilišta Algebra, predstavile su projektna koordinatorica Mirna Krnjeta i konzultantica u području razvoja sustava obrazovanja Jasenka Begić.

Begić je istaknula važnost usklađivanja obrazovnog sustava s potrebama tržišta rada te naglasila da se, operativno, krenulo s analizom tržišta rada, potrebama poslodavaca, i izradilo takozvane standarde zanimanja – polazišne dokumente za sve kasnije obrazovne programe, što je posebno važno jer svi sadržaji koji ulaze u standard zanimanja kasnije oblikuju obrazovni program.

Jedna od važnih aktivnosti projekta je i promocija strukovnih zanimanja u (pod)sektoru strojarstva/MARKO LOPAC

U svojem dijelu prezentacije, Krnjeta je raščlanila što je sve učinjeno: “Odradili smo niz aktivnosti kojima je cilj približiti realni sektor tržišta rada samoj nastavi, nastavnicima i, naravno, učenicima i polaznicima.

Jedna od velikih aktivnosti je bila vezana uz Hrvatski kvalifikacijski okvir te smo napravili 19 HKO dokumenata: tri standarda zanimanja, osam standarda kvalifikacija, šest programa obrazovanja odraslih i dva strukovna kurikuluma. Izrada digitalnog obrazovnog sadržaja je još jedna od većih aktivnosti, a u okviru nje je nastalo 97 videa, 608 ilustracija ili fotografija, 69 animacija, 98 jednostavnih i složenih interakcija i 323 pitanja za vježbu.”

Pomoću ovog projekta učenici na praktičan način mogu svladati teoriju koju uče od nastavnika/MARKO LOPAC

Suradnju između partnerskih škola i dijela ostalih partnera projekta komentirao je nastavnik strojarske grupe predmeta u Strojarskoj tehničkoj školi Fausta Vrančića i aktivni sudionik projekta Dragan Karlušić: “Algebra je sudjelovala u svim pedagoško-psihološkim izobrazbama i nas nastavnike su na neki način morali pripremiti za “menadžere” jer ćemo, osim predavačkog dijela posla, morati komunicirati i s određenim tvrtkama kako bismo lakše saznali što je njima potrebno. U suradnji s pojedinim tvrtkama već smo saznali kakav im je potreban profil radnika, a mi ćemo se pokušati približiti zahtjevima poslodavaca tako da možemo pripremiti učenike za tržište rada.”

75

posto učenika Hrvatska ima u strukovnim školama

Moderna oprema će unaprijediti provođenje praktične nastave

“RCK Faust jedan je od regionalnih centara koji su se posljednjih pet godina osnovali u Hrvatskoj, s ciljem da se nivo srednjeg strukovnog obrazovanja podigne na nivo onog što je potrebno privredi. Cilj projekta je da učenici budu što spremniji za tržište rada nakon završene srednje strukovne škole, da se ta zanimanja prilagode stvarnim potrebama tržišta, da strukovno obrazovanje postane interesantnije djeci kako bi ga što više učenika pohađalo i da se podigne kvaliteta tih škola. Uz samo opremanje centra kompetencija, napravili smo i bitnu modernizaciju postojećih te otvaranje novih kurikuluma”, kazao je Tomislav Hercigonja, direktor firme Topomatika d.o.o., na drugim Danima otvorenih vrata koji su se održali upravo u prostorima Topomatike u Svetoj Nedjelji.

Zamišljeno je da se oprema koristi u okviru nastavnog programa, ali i za realnu industrijsku proizvodnju/MARKO LOPAC

Ravnatelj Strojarske tehničke škole Fausta Vrančića, Dubravko Diklić, tom je prilikom rekao: “Projekt je zamišljen s ciljem da se skrati put između škole i privrede pomoću učenja temeljenog na praksi. Ovim Danima otvorenih vrata stavljamo fokus na opremu koja se nabavlja i koja je već nabavljena u okviru projekta. Nadamo se da ćemo s tom opremom, ako ne dostići, onda barem smanjiti razliku između onoga što se trenutno proizvodi i onoga što podučavamo u kurikulumu.”

Ovom su prilikom okupljeni mogli saznati kako je nabavljena moderna oprema za 3D printanje, CNC proizvodnju, zavarivanje, mehatroniku, elektrotehniku te obnovljive izvore energije. Nastavnik Dragan Karlušić je potvrdio kako će to uvelike olakšati praktičnu nastavu. “Nama je najveći problem praktična nastava, a pomoću ovog projekta učenici na praktičan način mogu svladati teoriju koju uče od nastavnika”, zaključio je.

Dr. sc. Mislav Balković, dekan Visokog učilišta Algebra/MARKO LOPAC

Razvijen program cjeloživotnog obrazovanja

Projekt RCK Faust – strojarstvo podjednako će koristiti onim učenicima koji po završetku srednje škole žele odmah početi raditi, kao i onima koji planiraju nastaviti svoje obrazovanje kao studenti. “Kako bi cijela vertikala obrazovanja bila ispunjena, tražimo način da se naši učenici dalje obrazuju nakon završetka strukovnog obrazovanja. U tu svrhu kao partneri i konzultanti djeluju stručni i znanstveni studiji”, rekao je ravnatelj Diklić na trećim Danima otvorenih vrata, koji su se održali u prostorijama Tehničkog veleučilišta u Zagrebu.

Dragan Karlušić, nastavnik strojarske grupe predmeta u Strojarskoj tehničkoj školi Fausta Vrančića/MARKO LOPAC

Ovom prilikom okupljenima se obratio i pročelnik Elektrotehničkog odjela TVZ-a, Stjepan Tvorić. “Elektroenergetika i elektrostrojarstvo će u narednih 20-ak godina doživjeti novi zamah i zato nema straha za budućnost ove struke. Zbog toga pozivam što više učenika da upisuju tehničke smjerove, jer je to ono što nam je potrebno”, istaknuo je Tvorić i najavio otvaranje novog studija na TVZ-u, inženjerstvo električnih vozila, koje bi se trebalo realizirati kroz naredne 2 godine.

Kako bi se uspješnije povezao obrazovni sustav sa zahtjevima tržišta rada, izrazito je važna suradnja dionika povezanih kroz projekt. Istaknuo je to i Toni Bjažić, pročelnik Strojarskog odjela Tehničkog veleučilišta u Zagrebu: “Naš prioritet je obrazovati studente koji će postati konkurentni na tržištu rada. To znači da moramo jačati suradnju s gospodarstvom i srednjim školama te zajedno stvoriti okruženje za stvaranje kvalitetnih inženjera. Pritom su važni i poslodavci koji nam daju zahtjeve vezane uz kompetencije, a koje bi studenti trebali steći tijekom studija i zato je ovaj projekt toliko vrijedan.”

Okupljeni su mogli saznati kako je nabavljena moderna oprema za 3D printanje, CNC proizvodnju i zavarivanje/MARKO LOPAC

Zbog sve bržeg tehnološkog napretka, rečeno je na trećim Danima otvorenih vrata, u okviru RCK Faust – strojarstvo, razvijen je i program cjeloživotnog obrazovanja, stvoreni su novi kurikulumi te standardi zanimanja i kvalifikacija. Ukratko, Regionalni centar kompetentnosti Faust – strojarstvo predstavlja temelj razvoju i modernizaciji kvalifikacija u redovnom strukovnom obrazovanju, obrazovanju odraslih kao i cjeloživotnom učenju. Planirano razdoblje provedbe projekta je od 29. prosinca 2019. do 29. prosinca 2023. godine. Projekt je vrijedan 6.413.934,94 EUR (48.325.792,79 HRK), a sufinancirala ga je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda

Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost Strojarske tehničke škole Fausta Vrančića i ni na koji način ne odražava stavove Europske unije. Za više informacija o EU fondovima posjetite web stranicu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije http://www.strukturnifondovi.hr.

* Sadržaj omogućila Strojarska tehnička škola Faust Vrančić

Komentirajte prvi

New Report

Close