Rast hrvatskog gospodarstva u drugom tromjesečju znatno usporio

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. kolovoz 2019. u 11:16
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Najveći pozitivni doprinos BDP-u u proteklom tromjesečju ostvaren je rastom bruto investicija u fiksni kapital, priopćio je DZS.

Hrvatsko gospodarstvo poraslo je u drugom tromjesečju ove godine za 2,4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je znatno sporiji rast u odnosu na prethodni kvartal, kada je BDP skočio 3,9 posto.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u srijedu prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u proteklom kvartalu porastao za 2,4 posto na godišnjoj razini.

To je već 20. tromjesečje zaredom kako BDP raste, ali znatno sporije u odnosu na 3,9-postotni rast u prethodnom kvartalu.

Najveći pozitivni doprinos BDP-u u proteklom tromjesečju ostvaren je rastom bruto investicija u fiksni kapital, priopćio je DZS.

Te su investicije porasle za 8,2 posto, što je ipak sporije nego u prvom kvartalu, kada je rast iznosio 11,5 posto.

Doprinos domaće potražnje bio je pozitivan, kao i doprinos konačne potrošnje te bruto investicija, navodi se u izvješću DZS-a.

No, doprinos neto inozemne potražnje bio je negativan.

U drugom tromjesečju ove godine potrošnja kućanstava porasla je za 2,7 posto na godišnjoj razini, znatno sporije nego u prethodnom tromjesečju, kada je njezin rast iznosio 4,4 posto.

Rast potrošnje države ubrzao je, pak, s 3,1 posto u prethodnom kvartalu na 3,9 posto na godišnjoj razini.

Izvoz roba i usluga porastao je u drugom tromjesečju za 1,3 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije, što je sporiji rast nego u prethodnom kvartalu.

Pritom je izvoz roba pao za 0,9 posto, dok je izvoz usluga porastao za 3,6 posto.

Uvoz roba i usluga porastao je istodobno za 6,7 posto, pri čemu je uvoz roba ojačao za 7,9 posto, dok je uvoz usluga porastao 1,3 2,8 posto.

Rast na godišnjoj razini iznad prosjeka EU-a

Prema sezonski prilagođenim podacima, BDP je u drugom tromjesečju ojačao za 0,2 posto u odnosu na prethodni kvartal, dok je na godišnjoj razini porastao za 2,5 posto.

To je veći rast u odnosu na prosjek Europske unije. Nedavno je Eurostat objavio kako je gospodarstvo EU-a u drugom tromjesečju poraslo za 1,3 posto na godišnjoj razini.

Na kvartalnoj je razini, pak, rast hrvatskog i gospodarstva Europske unije bio isti – 0,2 posto.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Zar nije lumen Horvat najavljivao rast od 5% u drugom kvartalu ?

Ovi iz vlade su se bili umislili da je prethodni kvartal njihova zasluga a ne kontroliraju zapravo ništa. Umjesto da razmišljaju kako taj silni potrošački potencijal turista koji kao na dar dobiju svake godine iskoriste za razvoj drugih sektora i pasivnih sredina oni i dalje samo pogoduju rentijerskom lobiju kakvi su i sami.

New Report

Close