Rast BDP-a krajem 2017. usporio na 2%, slovenski BDP ubrzao rast na 6 posto

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. veljača 2018. u 11:40
Foto: DZS

Najveći pozitivni doprinos hrvatskom BDP-u u četvrtom lanjskom tromjesečju ostvaren je rastom izdataka za konačnu potrošnju kućanstava. Slovenski bruto domaći proizvod (BDP) u zadnjem lanjskom tromjesečju realno je, pak, porastao za 6 posto, pa je tako u cijeloj 2017. ojačao za 5 posto, objavio je u srijedu slovenski državni statistički ured.

Hrvatsko gospodarstvo poraslo je u četvrtom tromjesečju prošle godine za 2% na godišnjoj razini, što je znatno sporije nego u prethodnom kvartalu i manje nego što se očekivalo.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u posljednjem lanjskom kvartalu porastao 2% u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije. To je već 14. tromjesečje zaredom kako BDP raste, ali sporije nego u prethodnom, kada je gospodarstvo ojačalo 3,3%, što je pak manje od očekivanja.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u srijedu prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u posljednjem lanjskom kvartalu porastao 2 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije.

To je već 14. tromjesečje zaredom kako BDP raste, ali sporije nego u prethodnom, kada je gospodarstvo ojačalo 3,3 posto.

To je i manje od očekivanja. Osam makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivali su u prosjeku da je gospodarstvo poraslo za 2,7 posto na godišnjoj razini. Njihove procjene rasta kretale su se od 2,1 do 3,2 posto.

Najveći pozitivni doprinos BDP-u u četvrtom lanjskom tromjesečju ostvaren je rastom izdataka za konačnu potrošnju kućanstava. Doprinos domaće potražnje bio je pozitivan, dok je doprinos inozemne potražnje bio negativan.

Prema sezonski prilagođenim podacima, BDP je u četvrtom tromjesečju ojačao za 0,1 posto u odnosu na prethodni kvartal, dok je u odnosu na četvrto tromjesečje 2016. porastao za 2,2 posto.

U cijeloj 2017. godini hrvatsko gospodarstvo poraslo je 2,8 posto, sporije u odnosu na 3,2-postotni rast u 2016.

U susjedstvu je bolja situacija

U zadnjem lanjskom tromjesečju desezonirani BDP u Sloveniji je porastao za 2 posto u odnosu na treće tromjesečje, dok je u odnosu na zadnje tromjesečje 2016. bio veći za 6,2 posto.

Stopa gospodarskog rasta Slovenije u cijeloj 2017. godini od 5 posto bila je najveća od početka oporavka nakon ekonomske krize te dvostruko veća od prosječnog rasta u EU-u i eurozoni. Usporedbe radi, u 2016. stopa rasta slovenskog BDP-a bila je 3,1 posto.

U EU je u posljednjem lanjskom tromjesečju prosječan rast BDP-a na kvartalnoj razini iznosio 0,6, a na godišnjoj za 2,6 posto.

Izražena u tekućim cijenama, vrijednost slovenskog BDP-a lani je dosegnula 43,3 milijarde eura, što je 7,1 posto više nego u 2016., a realno već spomenutih 5 posto.

Za ovu godinu analitičari očekuju nešto umjereniji rast slovenskog gospodarstva, od oko 4 posto.

Komentari (21)
Pogledajte sve

Potrošnja je okosnica tog rasta. Dok je ta potrošnja, dobro je. Jednim dijelom je iz plaća, kad bi još zaposlili umirovljenike, ta potrošnja bi se i povećala. Potrošnja će uvijek neka vrsta stabilnosti, neće toliko rasti, ali ako turizam raste i broj zaposlenih kroz umirovljenike, imat ćemo rast gospodarstva još nekoliko godina. Zatvorimo li brodogradilišta bit će to udar na izvoz. Potezi oko Agrokora bili su pametni i dobri jer je dobar dio izvoza prehrambena i prerađivačka industrija. Ipak, izvozimo puno sirovina, što nije dobro jer nema investicija. S druge strane javna poduzeća nisu investitori, nema u HEP-u, INA-i i vodoprivredi ulaganja. Najveća ulaganja su u turizam

U sklopu SFRJ, Hrvatska je ostvarila je najviše stope rasta BDP-a u svojoj novijoj povijesti – od 1952. do 1965. godišnje čak 9,5 posto

To Hdz samo naprijed a Htvatska unazad


A da nemamo turizma odavno bi bili iza bosne,

Kak to misliš? Pa svi Bosanci su i došli u Hrvatsku. Na glavna mjesta.
Zato Bosna i napreduje, a mi naglo nazadujemo.

New Report

Close