Rasprava u Otvorenom: Hoće li nacionalni lockdown biti neizbježan?

Autor: Poslovni.hr , 25. studeni 2020. u 08:36
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Matija Posavec, župan Međimurske županije rekao je da je situacija u njegovoj županiji kad se gleda krivulja kao slovo W.

Koronavirus ne posustaje. Broj zaraženih, oboljelih s težim simptomima, na respiratoru i umrlih ne pada. Do kraja tjedna uvest će se nove, strože mjere. Bit će usmjerene na pojedine dijelove gospodarstva – ponajprije na ugostiteljstvo. Zahvatit će i kulturu i obrazovanje. Cilj je izbjeći preopterećenost zdravstvenog sustava.

Što je važnije – očuvati zdravlje što većeg broja ljudi, njihove živote ili pokušati očuvati ekonomiju? Ako se negativni trendovi nastave, hoće li nacionalni lockdown, pa makar i u blažem obliku nego na proljeće, biti neizbježan?

V.d. ravnatelja KB Dubrava Ivica Lukšić, u HRT-ovoj emisiji Otvoreno rekao je da trend uzlazni i da u KB Dubravi imaju 450 bolesnika, od kojih je 80 na respiratoru. Istaknuo je da je zdravstveno osoblje iscrpljeno, ali i dodao da su im u zadnje vrijeme pristigli kolege iz svih zagrebačkih bolnica.

“Od početka pandemije aktivnošću Ministarstva zdravstva, ministra Beroša i cijelog tima pripremljeno je sve što se danas događa i mi smo pripremljeni na ovu situaciju. Niti u jednom trenutku nije nedostajalo respiratora, a ministarstvo zdravstva je i dalje u aktivnoj nabavci novih i mi sukcesivno otvaramo odjele za zbrinjavanje bolesnika”, rekao je Lukšić.

Alan Medić, voditelj Službe za epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Zadar, rekao je da u Zadru imaju relativno stabilnu situaciju i da dnevno imaju brojke između 100-120 do 130 novooboljelih.

Osvrnuo se i na situaciju u Salima. Rekao je da je došlo do opuštanja i da je situacije eskalirala.

“Trenutno na području Sala i susjednih mjesta imamo 47 aktivinih slučaja. Koronavirus ušao je i u Dom za starije i nemoćne u Salima koji ima 20 štićenika. Polovica njih je pozitivna na koronaviru”s, istaknuo je.

Matija Posavec, župan Međimurske županije rekao je da je situacija u njegovoj županiji kad se gleda krivulja kao slovo W.

“Ono što daje nekakav optimizam je da smo mi u našoj strategiji u borbi protiv koronavirusa korak ispred virusa, rekao je i podsjetio da su još u veljači kupili 10 respiratora i donijeli odluku da se plate računi veledrogerijama.”

Dodao je i da u ovom trenutku imaju preko 25 posto testiranog stanovništva, a da su danas u rad pustili izvanbolnički tericijalni respiratorni centar sa 80-100 kreveta.

Darko Milinović, župan Ličko-senjske županije rekao je da se njegova županija ubraja u prosjek Hrvatske, te da ga je zabrinuo prodor virusa prije 3-4 dana u privatni dom za starije gdje je od 157 štićenika 127 bilo pozitivno na koronavirus.

Istaknuo je i da Hrvatskoj najviše u borbi protiv koronavirusa štete dvije stvari – panika i politizacija.

Dodao je i da je postroženja mjera jer smatra da su ove mjere koje su sada na snazi dovoljne, ali da je za kažnjavanje onih koji se njih ne pridržavaju, prenosi HRT.

Komentirajte prvi

New Report

Close