Rafinerija u Bosanskom Brodu u remontu godinu dana

Autor: Poslovni.hr , 30. siječanj 2019. u 22:01
U listopadu 2018. u rafineriji je izbio veliki požar čiji uzroci još nisu objašnjeni, Foto: Ivica Galović/PIXSELL

Proizvodnja je prekinuta 9. siječnja, sirova nafta neće se uvoziti, a kupce će opskrbljivati preko NIS-a iz Srbije.

Rafinerija nafte u Bosanskom Brodu, koja je zbog zastarjele tehnologije veliki onečišćivač zraka, prekinula je proizvodnju 9. siječnja, rekao je resorni ministar, a uprava rafinerije koja je u ruskome vlasništvu i gomila gubitke, navodi da je riječ o remontu koji bi mogao potrajati najmanje godinu dana.

Citirajući ministra energetike i rudarstva Petra Đokića bosanskohercegovački portal Capital ustvrdio je da je zapravo krajnje neizvjesno kada će proizvodnja u ovoj rafineriji uopće biti nastavljena jer su nejasni i razlozi prekida.

Iz uprave rafinerije entitetskom ministarstvu koje vodi Đokić najavili su tek da u ovoj godini, zbog remonta, neće biti primarne prerade i da neće uvoziti sirovu naftu već će svoje kupce ospkrbljivati preko tvrtke Gazprom, odnosno NIS-a iz Srbije.

Optima grupa, koja je zapravo tvrtka-kći Zarubežnjefta i upravlja rafinerijama u Bosanskom Brodu i Modriči te lancem benzinskih crpki u RS, do sredine 2018., nagomilala je gotovo dvostruko veće gubitke. Sredinom 2018., ti su gubici iznosili su više od 500 milijuna eura. Iz Optima grupe su rekli da uz planski remont provode i dodatna tehnička ispitivanja opreme, a ovisno o tome mogli bi slijediti dodatni radovi što zapravo znači produljenje remontnog roka.

U listopadu 2018. godine u rafineriji nafte u Bosanskom Brodu zbila se ozbiljna havarija i prouzročila veliki požar, a do danas nije ponuđeno cjelovito objašnjenje što se zapravo dogodilo.

Komentirajte prvi

New Report

Close