Puknuća cijevi po Zagrebu ukazuju na potrebu digitalnog upravljanja vodovodom

Autor: Darko Bičak , 28. rujan 2021. u 22:00
Velike troškove neučinkovitog upravljanja na kraju plate građani/IGOR KRALJ/PIXSELL

Primjer Ljubljane pokazuje da sustav uz relativno mala ulaganja može raditi gotovo savršeno i učinkovito.

Vrlo česta puknuća vodovodnih cijevi u Zagrebu, čemu svjedočimo i ovih dana, rade velike probleme građanima te znatnu štetu gospodarstvu i pokazuju koliko je bitno imati optimizirani i “pametni” sustav upravljanja složenim sustavom kakav je zagrebački Vodovod i odvodnja.

Upravo je digitalizacija takvih sustava jedna od glavnih djelatnosti zagrebačke tvrtke Schneider Electric, koja je dio istoimene globalne korporacije sa sjedištem u Francuskoj.

U Hrvatskoj je najzastupljenija u opremi za niskonaponsku struju te sustavima upravljanja vodom – u hrvatskoj praksi više odvodnjom jer je to segment koji se u zadnje vrijeme snažno sufinancira iz EU fondova.

Najveći projekt u Vukovaru

Na tom tragu je i nastojanje Schneidera, čiji je za sada najveći vodni projekt onaj s regulacijom otpadnih voda u Vukovaru, da bude snažnije prisutan u modernizaciji hrvatskog vodnog gospodarstva, ponajprije u velikim gradovima.

Kako je na druženju s novinarima u utorak u Zagrebu pojasnio Tomislav Ščrbak, direktor prodaje Schneider Electrica za Hrvatsku, Sloveniju te BiH, modernizacija i digitalno upravljanje sustavima vodovoda i odvodnje danas su nužnost jer se, osim o sigurnosti opskrbe i ekologiji, radi i o velikim troškovima koje na kraju plate građani.

“Sve moderne industrije danas su optimizirane i digitalizirane, a isti slučaj je i sa strateškim sektorima kakav je voda. Iako je u Hrvatskoj po tom pitanju do sada malo napravljeno, ima svijetlih primjera, činjenica je da primjer jedne Ljubljane, da ne idemo dalje, pokazuje kako se sustav uz relativno mala ulaganja može modernizirati i optimizirati da radi gotovo savršeno i troškovno učinkovito”, kazao je Ščrbak.

25,2

milijarde eura iznose godišnji prihodi francuskog Schneider Electrica

Iz ove tvrtke, čiji su glavni segmenti djelovanja IT, energetika, industrija te zgradarstvo, ističu da puno očekuju od obnove Zagreba od potresa.

“Naš model poslovanja je ‘otvoreni kod’, odnosno, u svaki projekt idemo s partnerima jer je naša oprema otvorena i prilagodljiva za bilo kakav vid povezivanja. Mi smo već sada lider na hrvatskom tržištu niskonaponske električne opreme, imamo suradnju u proizvodnji transformatora i s Končarem, a u projekt obnove Zagreba idemo sa svojim partnerima jer se sam Schneider vrlo rijetko pojavljuje samostalno kao ponuditelj i izvođač te se fokusiramo na proizvodnju opreme te sistemsku integraciju”, pojašnjava Ščrbak.

U ovoj tvrtki smatraju da bi novoobnovljene zgrade u metropoli trebale imati barem osnovnu opremu “pametne kuće” zbog energetske učinkovitosti po pitanju struje, grijanja/hlađenja te potrošnje vode, a što je, ističu, danas tehnologija čija je cijena zanemariva.

Izuzetak među investitorima

Dodaju da njihove sustave za upravljanje zgradama koriste uglavnom sve poslovne građevne, dok je kod onih stambenih ipak to rjeđe i skromnije.

“Investitori u stanove su uglavnom zainteresirani za što manju početnu cijenu kvadrata u prodaji. Manje ih brinu ukupni energetski troškovi kroz razdoblje od pet, 10 ili 20 godina. Izuzetak su investitori poput VMD-a koji već u startu rade kalkulacije višegodišnjih troškova te procjenjuju da im minimalno povećanje cijene u startu donosi dugoročne velike uštede”, navode u Schneider Electricu.

Radi se o tvrtki koja posluje u više od 100 zemalja te globalno zapošljava 130.000 ljudi uz prihode od 25,2 milijarde eura, koliko su imali lani. Glavni globalni konkurenti su im Siemens te General Electric.

Komentirajte prvi

New Report

Close