Prvi u Hrvatskoj financiraju školske obroke i za srednjoškolce

Autor: Poslovni dnevnik , 28. siječanj 2019. u 22:00
Infografika

U 2019. godini nastavlja s ulaganjima u školstvu i zdravstvu EU novcem, ali pokreće i nove, važne projekte.

Ove godine Varaždinska županija prva u Hrvatskoj počinje s provođenjem važnog projekta, s financiranjem prehrane za učenike srednjih škola u riziku od siromaštva. To je jedan od novih i važnih projekata u 2019. godini predviđenih proračunom.

“Prvi smo uveli besplatni prijevoz te udžbenike, a prvi krećemo i s financiranjem obroka za srednjoškolce u riziku od siromaštva. Čak 30 % osnovnoškolaca je u riziku od siromaštva te smo za sve njih osigurali besplatne obroke. Budući da svi nastavljaju školovanje, problem ne nestaje, pa je nužno financirati i prehranu za najugroženije u srednjim školama”, istaknuo je župan Radimir Čačić. U proračunu za 2019. se za prehranu učenika planira 3,45 milijuna kuna. Nastavlja se s provođenjem još jednog novog projekta, cjelodnevnog boravka učenika, za što je osigurano 526.000 kuna, gotovo dvostruko više nego 2018.

“Produženi boravak je ove školske godine uveden u 60 posto škola, a u program je uključeno 500 djece. Međutim, postoji mogućnost da se uključi 1.500 djece od prvog do trećeg razreda”, napomenuo je Čačić. Težište je i dalje na obrazovanju koje u proračunu sudjeluje s čak 51,8 posto. Predviđaju se ulaganja u izgradnju i rekonstrukciju 20 škola. “U 2019. godini će se u školske objekte te objekte u zdravstvu i socijalnoj skrbi uložiti 227 milijuna kuna. Povećanje se najbolje vidi u konsolidiranom proračunu koji iznosi 1,2 milijarde kuna, što je 25 posto više u odnosu na prošlu godinu”, istaknuo je župan Čačić. Na drugim područjima posebno je zanimljiv inovativni projekt poticanja osiguranja za poljoprivrednike putem 
EU fondova. Zahvaljujući tome, broj poljoprivrednika koji su osigurali svoje usjeve, nasade i stoku je s 5 u 2017. porastao na 357 u 2018. godini, a ove godine očekuje se daljnje snažno povećanje broja korisnika. Sve ove, ali i projekte drugih županija možete pronaći na aplikaciji Otvoreni proračun (www.hrvzz.hr/otvoreni_proracun).

Komentirajte prvi

New Report

Close