Prvi grad u Hrvatskoj građanima otvara financije: Preko aplikacije se mogu pratiti baš sve isplate iz proračuna

Autor: Poslovni.hr , 15. svibanj 2019. u 15:18
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Građani imaju pravo znati, poručio je gradonačelnik.

Tri mjeseca nakon što je građanima omogućio puni uvid u Proračun i sve njegove stavke, i to do 4. razine dubine prikaza, što u većini gradova ne vide niti gradski vijećnici, gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak upravo realizira i svoje najvažnije obećanje – potpuno otvara sve gradske financije i proračunske transakcije i tako Grad Bjelovar etablira i kao prvi potpuno transparentan grad u zemlji, piše portal gradonačelnik.hr.

Sve pripreme i testiranja funkcionalnosti sustava ovaj su tjedan završene,  trenutno se unose posljednje fakture,  i Grad Bjelovar u ponedjeljak ujutro sa svečanog predstavljanja u Novinarskom domu u Zagrebu lansira novu aplikaciju preko koje će građani u realnom vremenu moći pratiti na što se točno troši i na što se trošilo počevši od 1. 1. 2018. godine. Aplikaciju su im, baš kao i onu za uvid u proračun, , izradili Vuk Vuković i Institut za sinergiju znanosti i društva.

Utipkaju li, primjerice, 'Dario Hrebak', svi zainteresirani od ponedjeljka će moći vidjeti što je sve gradonačelnik službenom karticom platio od 1.1. 2018.– od bežičnog miša (234 kune) i torbe za laptop (239 kuna), uplata plaće cc 26.800 bruto plaće svakog 15. u mjesecu pa do noćenja u Hotelu Lav u rujnu (1.737 kuna), na konferenciji Udruge gradova…. U tražilicu se može utipkati određeni datum ili vremenski period, tvrtka, gradsko poduzeće, i tako provjeriti sve gradske isplate, od onih milijunskih pa do onih za nabavu toalet papira i kave. Utipkate li, npr, 'Komunalac', vide se sve isplate grada tom poduzeću – od iznosa od 59.549 za čišćenje ulica u ožujku 2018., preko 1.280 kuna za ispraćaj i iskop pogrebne jame za Z.G, do 77,74 kune za smeće za MO Rajić….

'Građani imaju pravo znati na što se troše njihove kune, a mi u Bjelovaru nemamo što skrivati. Mnogi su me kolege upozoravali da ovim potezom režem granu na kojoj sjedim jer će me sad svatko moći prozivati za troškove, ali za to ne brinem jer, ako ne želimo da nas se zbog nečega s razlogom i opravdano proziva, nećemo se ni dovesti u tu situaciju, nećemo napraviti ništa sporno. Ovim potezom Grad Bjelovar postaje najtransparentniji grad u zemlji i predvodnik prave borbe protiv korupcije', kaže Hrebak i poziva ostale gradonačelnike i načelnike da naprave isto jer 'transparentnost je najbolje oružje u borbi protiv korupcije'.

Otvaranje svih izlaznih računa javnosti Hrebak je najavio još krajem prošle godine očekujući da će sustav biti spreman do ožujka, kada je lansirana i aplikacija 'Otvoreni proračun'. No, stvar se zakomplicirala zbog strogih odredbi i kazni koje predviđa GDPR. Nakon nekoliko sastanaka u Agenciji za zaštitu osobnih podataka i pravnog usuglašavanja, sve sumnje su ipak otklonjene i Grad Bjelovar je dobio pozitivno mišljenje i odobrenje za objavu ovih podataka.

Osim kontrole financija, novi softver ima opciju nadogradnje posebnom aplikacijom za participativno budžetiranje, što je slijedeći iskorak kojeg planiraju u Gradu Bjelovaru. Dakle, uz to što će građani moći pratiti proračun i njegovo izvršenje, moći će putem aplikacije, online, sudjelovati u kreiranju proračuna i predlagati točne iznose za pojedine stavke i projekte.

I na kraju, u idućoj fazi, Hrebak želi uvesti i direktnu demokraciju u Bjelovar i to putem anketa i mini-referenduma koji bi se provodili preko ove aplikacije. Građanima bi se postavljala konkretna pitanja u vezi projekata koje gradska uprava planira, te bi im se omogućio izbor i odluka o tome koji su im najbitniji i što gradska uprava treba realizirati. Hrebak je svjestan da je do realizacije ovog stupnja demokracije nešto duži put, jer je ključna pretpostavka uključenje i odziv velikog dijela građana, no uvjeren je kako će građani Bjelovara brzo prepoznati i iskoristiti mogućnost aktivnog sudjelovanja u gradskoj politici i trošenju vlastitog novca.

'Vjerujem da će većina građana prihvatiti naš poziv da se uključe i sudjeluju i u anketama i kreiranju proračuna. Gradska uprava je tu zbog svojih građana, riječ je o njihovim novcima, a mi ćemo im pružiti priliku da budu aktivni sudionici i kreatori gradske politike umjesto da se njihov glas čuje tek jednom u četiri godine na izborima', zaključuje Hrebak.

Komentirajte prvi

New Report

Close