Prosječna neto plaća u Hrvatskoj je gotovo 7.000 kuna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 19. ožujak 2021. u 12:24
foto: Igor Kralj/PIXSELL

Na godišnjoj razini, prema siječnju 2020. godine, prosječna je bruto plaća bila realno viša za 1,5 posto.

Prosječna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za siječanj ove godine iznosila je 6.979 kuna, što je na godišnjoj razini realno više za tri posto posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u petak.

No, u odnosu na prosinac prošle godine, prosječna je isplaćena neto plaća za prvi ovogodišnji mjesec realno niža za 0,4 posto.

Najviša prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za siječanj isplaćena je u djelatnosti vađenja sirove nafte i prirodnog plina, u iznosu od 10.878 kuna, a najniža u proizvodnji odjeće, u iznosu od 4.319 kuna.

Po podacima DZS-a, medijalna neto plaća za siječanj ove godine iznosila je 5.862 kune, što znači da je polovina zaposlenih imala manju, a polovina veću plaću od tog iznosa.

Prosječna mjesečna bruto plaća za siječanj iznosila je 9.373 kune, što je realno 0,4 posto niže nego za prosinac.

Na godišnjoj razini, prema siječnju 2020. godine, prosječna je bruto plaća bila realno viša za 1,5 posto.

Podaci DZS-a pokazuju i da je prosječna mjesečna neto plaća po satu isplaćena za siječanj iznosila 40,87 kuna, što je 8,4 posto više nego u prethodnom mjesecu i 11,6 posto više nego u siječnju lani.

Prosječna mjesečna bruto plaća po satu za siječanj iznosila je 54,89 kuna, što je na mjesečnoj razini rast od 8,3 posto, a na godišnjoj za 10 posto.

U siječnju je bilo prosječno 167 plaćenih sati, što je za 8,2 posto manje nego u prosincu.

Najveći broj plaćenih sati u siječnju je bio u djelatnosti zdravstvene zaštite (178), a najmanji u djelatnostima usluge u vezi s upravljanjem i održavanjem zgrada te djelatnosti uređenja i održavanja krajolika i djelatnosti socijalne skrbi bez smještaja (152).

Podaci o mjesečnoj neto i bruto plaći iskazuju se prema načelu obavljenih isplata u tekućem za prethodni mjesec, što odgovara dinamici isplata u najvećem broju pravnih osoba te se i prosjek plaće odnosi na mjesec za koji je isplata primljena, što, pak, ne vrijedi za isplaćene neoporezive primitke (kao što su npr. nagrade za radne rezultate, prigodne nagrade, troškovi prehrane, smještaja, vrtića, itd.).

Po podacima DZS-a, prosječni neoporezivi primici iskazani po broju primatelja u siječnju ove godine iznosili su 810 kuna.

Prosječan neoporezivi primitak iskazan po broju svih zaposlenih koji su primili redovitu plaću u siječnju je, pak, iznosio pet kuna.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Kod mene u firmi, vozači imaju od 4000-4500 ovisno koliko su dugo u firmi, skladištari od 3500 početnici do 5000 ako voze viličar, prodavači imaju od 4500 do 5500 jer je stresniji posao. Privatna firma, 50 zaposlenih, posluje vrhunski tako da je to hrvatska realnost i zato ljudi odlaze u Irsku, Njemačku i Ameriku.

 

Ma kojih 7000, o čemu vi pričateb

New Report

Close