Zabrinjavajuća vijest? Pojavila nova varijanta koronavirusa ‘nevidljiva’ za PCR testove

Autor: Poslovni.hr , 19. ožujak 2021. u 11:52
Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Novi soj je trenutno pod istragom.

U francuskoj Bretanji pokrenuta je istraga nakon što je genomskim sekvenciranjem otkriveno osam nositelja nove varijante koronavirusa u skupini od 79 zaraženih pacijenata u gradu Lannionu. Francuski ministar zdravstva rekao je kako se ne čini da je ta nova varijanta zaraznija ili da uzrokuje teži oblik bolesti COVID-19, piše Zimo.

No na konferenciji za medije francuski zdravstveni dužnosnici izrazili su zabrinutost zbog činjenice da ta nova varijanta izbjegava otkrivanje standardnim PCR testovima. Belgijski virolog i međufederalni glasnogovornik za COVID-19 Steven Van Gucht objasnio je da je osam pacijenata pokazivalo uobičajene simptome bolesti COVID-19, no da su PCR testovi uporno pokazivali negativne rezultate na njima.

Pojava nove varijante dolazi u trenutku kad Francuska bilježi novi porast zaraženih, a njihov predsjednik Emmanuel Macron upozorava na nove mjere zatvaranja u narednih nekoliko dana. Svjetska zdravstvena organizacija kategorizirala je novu varijantu kao “varijantu pod istragom”, a ne kao “zabrinjavajuću varijantu”, kao što je to recimo bio slučaj kod britanske, južnoafričke i brazilske varijante.

Komentari (1)
Pogledajte sve
Objava čeka odobrenje

New Report

Close