Proizvodnja mlijeka na rubu ponora

Autor: Božica Babić , 10. ožujak 2016. u 08:48
Udruge, među ostalim, traže pojačanje inspekcijskog nadzora uvoza/D. Javorović/PIXSELL

Lideri udruga od Vlade traže da spriječi umiranje cijelog sektora.

Vratiti u primjenu pravilnik o mlijeku i mliječnim proizvodima ukinut 2013., usvojiti kodeks dobre trgovačke prakse, revidirati pravilnik o kakvoći svježeg sirovog mlijeka, postrožiti pravila deklariranja, pojačati inspekcijski nadzor uvoza te kakvoće mlijeka na policama trgovaca, neki su od zahtjeva koje su jučer uputili premijeru Tihomiru Oreškoviću i ministru poljoprivrede Davoru Romiću vodstva Udruge OPG-a Život, proizvođačkih organizacija Drava-Sava i UPO Centar Simentalac te Saveza udruga hrvatskih uzgajivača holstein goveda i Središnjeg saveza hrvatskih uzgajivača simentalskog goveda zatraživši i hitan sastanak.

Mljekarski sektor na rubu je ponora, u pitanje je doveden njegov  opstanak, više ne možemo čekati, mjere za rješavanje nagomilanih problema trebamo saad i odmah, poručili su Oreškoviću i Romiću lideri najvećih udruga. "Dukat je u veljači snizio otkupnu cijenu mlijeka za 23 lipe (10%), a sve ispod 3,20 kuna vodi zatvaranju farmi. Kako je moguće da litra mlijeka ekstra kakvoće sada ima cijenu od 2,63 kune, a litra i pol obične vode u boci 5,49 kuna?", upozorio je Antun Laslo, predsjednik Udruge Život.

"Na farmama je sve manje krava. Kupci iz Libanona i steone junice odvoze na klanje, radi gubitaka masovno se odustaje od proizvodnje mlijeka. Očekivali smo od ove, kako je najavljivano, stručne Vlade rješenja, no pomaka nema", ističe Laslo. Branko Kolak, predsjednik Saveza udruga uzgajivača holstein goveda upozorio je kako je samo nakon nedavnog smanjenja cijene mlijeka za 23 lipe zaklano 3.500 rasplodnih krava. "Farme se zatvaraju svakodnevno,"tvrdi Kolak.  

Komentirajte prvi

New Report

Close