Produžuje se korištenje covid potvrda: Znate li dokad vrijedi vaša?

Autor: Poslovni.hr , 30. lipanj 2022. u 10:17
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Prema podacima ECDC-a objavljenim u četvrtak 23. lipnja na karti Europe Hrvatska je trenutno obojana dvjema bojama.

Vijeće Europske unije dalo je zeleno svjetlo za produženje odredbe oko EU digitalnih covid-potvrda za godinu dana. Digitalni covid-certifikat igrao je važnu ulogu u olakšavanju slobodnog kretanja ljudi tijekom pandemije.

Važeća uredba kojom se uspostavlja EU digitalna covid potvrda donesena je 14. lipnja 2021. i na snazi ​​je od 1. srpnja 2021. Sada će se produžiti do 30. lipnja 2023. Produženjem uredbe osigurat će se da putnici iz EU-a, kao i oni iz trećih zemalja povezanih sa sustavom, mogu nastaviti koristiti svoju potvrdu za putovanja unutar Unije u državama članicama u kojima su te potvrde potrebne.

Pomoću QR koda potvrda se može koristiti za dokazivanje je li osoba cijepljena protiv koronavirusa, negativna na testu na koronavirus ili se oporavila od covida-19.

Digitalna verzija može se spremiti na mobilni telefon.

Covid-potvrda za one koji su primili dvije doze cjepiva vrijedi godinu dana od dana primitka druge doze, dok za ljude koji su primili tri doze covid-potvrda traje neograničeno.

Znate li dokad vrijedi vaša?

Podsjetimo, Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) svaki četvrtak objavljuje novu kartu Europe, prema broju zaraženih koronavirusom.

Prema podacima ECDC-a objavljenim u četvrtak 23. lipnja na karti Europe Hrvatska je trenutno obojana dvjema bojama.

Dalmacija i Istra nalaze se u narančastom dok su središnja, sjeverna i istočna Hrvatska u sivoj boji. To znači da priobalje ima 100 do 300 novozaraženih na 100.000 ljudi, a u sivom području se ne testira dovoljno za točne podatke, odnosno testira se manje od 600 osoba na 100.000, prema legendi karte ECDC-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close