U pitanju je najgora varijanta omikrona do sada? ‘Čini se da je ovo početak novog pandemijskog vala’

Autor: Poslovni.hr , 30. lipanj 2022. u 09:18
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

U protekla dva mjeseca se činilo da brojke ne rastu, ali sada su se stvari promijenile.

Podvarijanta omikrona, BA.5 je varijanta virusa koja se pojavila i čini se da je upravo u New Yorku došlo do porasta broja zaraženih upravo tom varijantom i stručnjaci se pripremaju za mogući šesti val pandemije. Novi val COVID-a čini se da je započeo u New Yorku, a predvodi ga nova i najjača podvarijanta omikrona koja je zabilježena do danas, a to je otkrio njihov najpoznatiji epidemiolog. BA.5 podvarijanata, koja se prvo zabilježila u Južnoj Africi pa potom u Portugalu se smatra, barem tako tvrde neki stručnjaci, najgorom varijantom omikrona do danas jer se čini da prethodno stečeni imunitet njoj nije prepreka, a i puno se lakše prenosi, piše Ordinacija.

Dr. Jay Varma, epidemiolog iz New Yorka, navodi da se infekcija čvrsto drži na visokoj razini u gradu, umjesto da se primjećuje sve manje zaraženih. “Govorili smo o puno manjem broju slučajeva ali to više nije slučaj. Čini se, prema prijavljenim novim slučajevima, da je prijenos virusa brz i kod osoba mlađih od 20 godina. Čini se da je ovo početak novog pandemijskog vala”, objavio je na Tweeteru.

U protekla dva mjeseca se činilo da brojke ne rastu, ali sada su se stvari promijenile. Testiranja provedena ukazaju kako je upravo BA.5 varijanta odgovorna za oko 17 posto slučaja zaraze, ali kako su to podaci stari oko dva tjedna, CDC kaže da se danas radi o 37 posto slučajeva.

“Iskustvo ostalih zemalja znači da će doći do velikog porasta, za sada u NY, a to uključuje i one koji su bili zaraženi omikron varijantom. Varma dodaje kako se još ne zna što bi taj novi val uz BA.5 značio kada je u pitanju hospitalizacija ili broj smrtnih slučajeva, koji su do sad bili u padu. Pitanje koje se samo nameće; hoće li booster doza cjepiva djelovati protiv ove podvrste omikrona kako je to činila kada je u pitanju bila BA.1 podvarijanta. Odgovor na to pitanje znanstvenici još ne znaju.

Komentirajte prvi

New Report

Close