Prijave za CIP Eko-inovacije ističu početkom rujna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 15. svibanj 2013. u 14:27
Photo: Thinkstock

Provedba prvih projekata počinje u svibnju 2014. uz najmanje trajanje od tri godine

Europska komisija je u sklopu Okvirnog programa za konkurentnost i inovacije (CIP) početkom svibnja otvorila natječaj za program CIP Eko-inovacije, čiji je proračun 31,6 milijuna eura, a rok za predaju prijava istječe početkom rujna, istaknuto je danas na nacionalnom info danu CIP Eko-inovacije.

Rok predaje za ovogodišnji natječaj je 5. rujna, a provedba prvih projekata u svibnju 2014. uz najmanje trajanje od tri godine, istaknula je voditeljica Uprave za programe EU Ministarstva poduzetništva i obrta Snježana Ivič Pavić na skupu održanom u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) u organizaciji Europske poduzetničke mreže HGK te Ministarstva poduzetništva i obrta.

Program CIP Eko-inovacije dobra je prilika za unapređenje i razvoj u području ekoindustrije, koja u EU ima 3,4 milijuna zaposlenih i ostvaruje 227 milijardi eura prihoda, kazala je savjetnica za EU pitanja pri HGK Vesna Torbarina.

Hrvatsko gospodarstvo ima što ponuditi europskoj eko industriji o čemu, kaže Torbarina, govori i podatak da su u proteklih pet godina, koliko Hrvatska sudjeluje na natječaju, svake godine jedna ili više tvrtki bile uspješne.

Torbarina je istaknula i kako su dobili informaciju iz Bruxellesa da je na natječaju iz 2012. bilo prijavljeno 13 hrvatskih tvrtki u desetak projekata od kojih su tri prošle na natječaju, no detalji se još ne znaju.

Zamjenik ministra poduzetništva i obrta Dražen Pros također je ukazao na uspjeh hrvatskih poduzetnika u dosadašnjim natječajima.

U projektu koji je prošao na natječaju EU sudjeluje s 50 posto troškova projekta, nema posrednika za isplatu sredstava već je financiranje izravno, a svi projekti, kako je istaknuto, moraju imati učinak na okoliš i to od proizvodnje pa do recikliranja.

U sklopu info dana predstavljena su dva projekta koja su nagrađena na natječaju CIP Eko inovacije 2011. – "ECO Sandwich" i "Greenblast".

Projekt ECO-sandwich je projekt zagrebačkog Građevinskog fakulteta i njegovih partnera, a riječ je o ventiliranoj montažnoj zidnoj ploči napravljenoj od recikliranog građevinskog otpada i mineralne vune proizvedene korištenjem inovativnih i održivih ECOSE tehnologija za smanjenje potrošnje primarne energije u zgradama.

Projekt Uljanik-brodogradilišta "Greenblast" sastoji se od dvije faze recikliranja otpada stakla – prva faza kao početak procesa za pjeskarenje u pripremi površine metala u brodograđevnoj industriji, a u drugoj se fazi dobiveni otpad koristi kao sirovina za industriju teške gline.

Komentirajte prvi

New Report

Close