Predstavljen projekt “PEFA za lokalnu samoupravu u Hrvatskoj”

Autor: Poslovni.hr/Hina , 20. ožujak 2014. u 13:01
Foto: Thinkstock

Projektom koji je pokrenula i danas predstavila Udruga gradova, u idućih šest mjeseci u Crikvenici, Labinu, Sisku i Koprivnici analizirat će se stanje upravljanja javnim rashodima i financijska odgovornost.

Projektom "PEFA za lokalnu samoupravu u Hrvatskoj", koji je pokrenula i danas predstavila Udruga gradova, u idućih šest mjeseci u Crikvenici, Labinu, Sisku i Koprivnici analizirat će se stanje upravljanja javnim rashodima i financijska odgovornost kako bi se dugoročno poboljšala i standardizirala učinkovitost rada gradskih uprava u različitim područjima poslovanja.

Udruga gradova želi kroz ovu analizu i projekt utvrditi mjere koje je potrebno poduzeti u cilju jačanja fiskalne odgovornosti svih gradova, općina i županija u Hrvatskoj, ističe predsjednik Udruge gradova, gradonačelnik Zaprešića Željko Turk.

Projekt se provodi kroz Zakladu za jačanje računovodstvenog i fiducijarnog okruženja (SAFE Trust Fund) sredstvima Europske komisije (EC) i Švicarskog državnog tajništva za ekonomske poslove (SECO), kojima upravlja Svjetska banka, a riječ je o darovnici u iznosu od 200 tisuća dolara. Prvi rezultati bit će prezentirani već u svibnju, a završetak projekta očekuje se krajem rujna.

Rezultate PEFA metodologije, ističe Turk, prihvaća kao vjerodostojne Europska komisija, Međunarodni monetarni fond, Svjetska banka, vlade Švicarske i Norveške, a njenom primjenom bit ćemo transparentniji i novac se neće trošiti na neprimjeren način. "Sve u svrhu kvalitetnijeg života sugrađana", kaže Turk.

Želimo utvrditi ostvaruje li se i na koji način sveukupna fiskalna disciplina u ta četiri grada te raspodjeljuju li se učinkovito resursi u pružanju javnih usluga, dodaje Turk ističući kako je želja udruge da tu metodologiju, nakon što budu predstavljeni rezultati analize, primjenjuje svih 127 hrvatskih gradova.

Jačanjem fiskalne odgovornosti i transparentnosti rada lokalne samouprave poslat će se jasna poruka državnoj upravi da su gradovi spremni na sebe preuzeti odgovorno obavljanje dodatnih decentraliziranih funkcija, posebice u obrazovanju i zdravstvenoj zaštiti, naglašava.

Tema raspolaganja javnim novcem, dodaje, jako je aktualna. Odnos države i lokalne samouprave je 90 prema 10 posto u raspolaganju ukupnim sredstvima, što smatramo da je nedovoljno, a današnje predstavljanje doprinos je kvalitetnijem trošenju javnog novca i vjerujem da će nadležne institucije Hrvatske prihvatiti projekt koji bi onda mogao zaživjeti u svim gradovima, ističe Turk dodajući da bi država trebala decentralizirati više javnog novca.

"Sama EU rekla je da običnome građaninu, njegove potrebe i zahtjeve za javnim funkcijama trebaju biti što bliže mjestu stanovanja. A gdje je to nego upravo u gradovima i općinama te bi država, kad govorimo o decentralizaciji, trebala odrediti drukčija pravila igre – dati gradovima obveze i odgovornost, ali u određenom dijelu i 'spustiti' novce", rekao je.

Sanja Madžarević-Šujster, viša glavna ekonomistica Svjetske banke za Hrvatsku, ističe da je projekt "važan korak u osvješćivanju važnosti upravljanja javnim novcem na razini jedinica lokalne samouprave kao budućih nositelja razvoja u Hrvatskoj i najvećeg budućeg izvora povlačenja EU darovnica".

"Znamo da bi u financijskoj perspektivi 2014.-2020. 50 posto sredstava upravo trebale apsorbirati jedinice lokalne samouprave", naglašava Madžarević-Šujster dodajući kako su upravo stoga njihovi fiskalni i administrativni kapaciteti te način upravljanja javnim novcem, kontrola i revizija "itekako važni elementi uspješnosti u njihovom budućem privlačenju EU sredstava".

Projektom će se analizirati proces planiranja i izvršenja proračuna, upravljanja rizicima, unutarnja revizija i kontrola, sustav javne nabave, a zamjenica gradonačelnika Labina Eni Modrušan ističe kako će se njime vidjeti kako se može postići veća efikasnost u naplati prihoda, "a samim time i u realizaciji projekata za sugrađane".

Komentirajte prvi

New Report

Close