Predsjednica KoHOM-a poslala upozorenje: ‘U idućih 5 godina pola Hrvatske moglo bi ostati bez liječnika’

Autor: Poslovni.hr , 20. lipanj 2022. u 10:36
Foto: Unsplash

U ovom trenutku ne vidimo da se išta događa što bi nam ulijevalo optimizam, upozorila je Nataša Ban Toskić.

U Šibeniku se održava 13. kongres Koordinacije hrvatske obiteljske medicine pod nazivom: Obiteljski doktori – Eksperti potpuno drugačiji od drugih. O kongresu, reformi zdravstva, nedostatku liječnika i drugim temama Petar Mikuličin razgovarao je s predsjednicom KoHOM-a Natašom Ban Toskić.

Ban Toskić: Liječnici u strahu od verbalne i fizičke agresije

Glavne teme kongresa su zdravlje žene, seksualnost, naš svakodnevni posao, komunikacija kao osnovni alat u radu, zaštita pacijenata od nepotrebnih dijagnostičkih i terapijskih postupaka te algoritmi – KoHOM postupnici u rješavanju navećih problema u ordinacijama, rekla je Ban Toskić.

Zašto drugačiji od drugih?

– Mi smo potpuno drugačiji od drugih. Naša uloga je često neprepoznata, ali smo jedini liječnici u sustavu koji kontinuirano pratimo naše pacijente od rođenja do smrti. Starimo zajedno s našim pacijentima i duboko poznajemo njihovu zajednicu i okruženje, dodala je.

O reformi zdravstva iz medija

Naglasila je kako obiteljski liječnici nisu zadovoljni načinom na koji ‘ide’ najavljena reforma zdravstva. Radna skupina za izradu novog zakona održala je samo 4 online sastanka prije dva mjeseca a sve se događa bez našeg znanja i sudjelovanja, dodala je. Kaže kako o svemu slušaju iz medija i uopće ne znaju što im se sprema, a njihovi se prijedlozi ne uvažavaju, piše HRT.

Ban Toskić kazala je kako je situacija u obiteljskoj medicini – katastrofalna. Iznijela je podatak da je od 2200 ordinacija – njih više od stotinu prazno. Također, dodala je – više od 700 liječnika je starije od 60 godina, a 190 ih ima više od 65 godina.

– Naše projekcije su da će u idućih 5 godina pola stanovnika Hrvatske ostati bez obiteljskog liječnika, liječnika prvog kontakta. U ovom trenutku ne vidimo da se išta događa što bi nam ulijevalo optimizam, upozorila je Nataša Ban Toskić.

Za komunikaciju s ministrom kazala je kako se odvija uglavnom putem medija. Naglasila je kako su službenim putem uputili mnoge dopise i prijedloge, ali odgovor nisu dobili. Također, kazala je – njihove primjedbe u e-savjetovanju nisu uvažene. Naglasila je kako su otvoreni za suradnju, ali to ovisi isključivo o institucijama.

Komentirajte prvi

New Report

Close