Nova ekonomska kriza već je počela: Tjedan je bio brutalan. Da vam kažem, mi smo u recesiji

Autor: Poslovni dnevnik , 20. lipanj 2022. u 07:00
Analitičari Wells Fargo banke smatraju da sada postoji 50 posto izgleda da će uskoro doći do recesije/Reuters

Indeksi na Wall Streetu prošloga su se tjedna spustili na najniže razine u godinu i pol.

Za američko dioničko tržište gospodarstvo SAD-a već je u recesiji. “Tjedan je bio brutalan. Da vam kažem, mi smo u recesiji.

Ovo je umjerena recesija, nije još službeno proglašena, ali u prvom polugodištu imat ćemo negativni rast BDP-a”, izjavio je za CNBC Jeremy Siegel, profesor na poslovnoj školi Wharton komentirajući događanja na Wall Streetu.

Ispod 30.000 bodova
Iako je kretanje terminskih ugovora u petak sugeriralo rast vodećih dioničkih indeksa, to nije odveć promijenilo činjenicu da su protekloga tjedna cijene dionica oštro pale. Zaključno do četvrtka indeks S&P 500 oslabio je šest posto na tjednoj razini, što je njegov najlošiji tjedni rezultat od ožujka 2020. godine.

Svih 11 sektora koji čine taj indeks bilježi pad od najmanje 15 posto u odnosu na rekordne vrijednosti. K tome, Dow Jones pao je u četvrtak ispod 30.000 bodova što je njegova najniža razina od siječnja prošle godine.

To mjerilo do prošloga je četvrtka bilježilo 4,7 posto tjednoga pada što znači da je od 12 proteklih tjedana slabljenje zabilježio u njih 11. Još je teža situacija s tehnološkim Nasdaqom koji je do četvrtka zabilježio pad veći od šest posto.

23

posto pada tijekom ove godine bilježio je S&P 500 prošloga četvrtka

Novi (stari) razlog za brigu investitori vide u činjenici da središnje banke u svijetu zbog visoke inflacije podižu kamatne stope, a zbog toga rastu rizici od recesije. U srijedu je američka središnja banka povećala kamatne stope za čak 0,75 postotnih bodova, što je najveće jednokratno povećanje cijene novca još od 1994. godine.

Stoga se sada kreću u rasponu od 1,5 do 1,75 posto, što je njihova najviša razina od ožujka 2020. godine i izbijanja koronakrize.

A slijede i daljnja povećanja kamata, s obzirom da se inflacija kreće na najvišim razinama u 40 godina, iznad 8,5 posto, pa bi, prema procjenama Fedovih čelnika, krajem godine kamate mogle dosegnuti i 3,4 posto, najvišu razinu od 2008. godine.

Nema mekanog prizemljenja
Čelnici Feda smatraju da će gospodarstvo, unatoč oštrom povećanju kamata, izbjeći recesiju, no znatno su smanjili procjene rasta gospodarstva u ovoj godini – s prethodnih 2,8 na 1,7 posto. No, nisu svi uvjereni da će Fed uspjeti “mekano prizemljiti” gospodarstvo.

Analitičari Wells Fargo banke smatraju da sada postoji 50 posto izgleda da će uskoro doći do recesije. I mnoge druge banke, uključujući Deutsche Bank i Morgan Stanley, upozoravaju da rastu rizici od recesije.

“O tome sada ulagači razmišljaju – kolika je mogućnost recesije i hoće li zarade kompanija biti u skladu s procjenama analitičara ili će pasti”, kaže Tom Hainlin, strateg u tvrtki U.S. Bank Wealth Management’s Ascent Private Wealth Group.

Dan nakon Feda kamate je povećala i švicarska središnja banka, prvi put nakon 15 godina, poručivši time kako je manje brine jačanje švicarske valute, a više visoka inflacija.

Kamate je, već petu sjednicu zaredom, u četvrtak povećala i britanska središnja banka. Zbog svega toga, S&P 500 indeks na gubitku je od početka godine oko 23 posto.

Komentari (1)
Pogledajte sve

da bi izbjegli recesiju i smanjili inflaciju kod nas, APN mora hitno počet dijeliti kredite. Pogotovo mladima bez djece za gradnju kućerina od minimalno 300 m2. mislim da ima dovoljno naivaca koji će krenut graditi prevelike kuće koje si  ne mogu priuštiti i koje su im prevelike i koje im ne treba. Ali koga briga za njih, glavno da gospodarstvo ne stane.

New Report

Close