Pravila o ambalaži poduzetnicima smanjuju namete

Autor: Božica Babić , 19. kolovoz 2015. u 22:00
Ukida se povratna naknada od 0,5 kuna za PVC ambalažu za mlijeko i mliječne proizvode, Foto: Miranda Cikotić / Pixsell

Opasni ambalažni otpad pravne osobe moraju predati tvrtkama ovlaštenim za sakupljanje, građani ga mogu vratiti prodavatelju ili odnijeti u najbliže reciklažno dvorište.

Novi pravilnik o ambalaži i ambalažnom otpadu od danas ukida povratnu naknadu od 0,5 kuna za PVC ambalažu za mlijeko i mliječne proizvode, dok ta naknada za svu ostalu PET ambalažu i dalje ostaje vrijediti.

Prema podacima Ministarstva zaštite okoliša i prirode, tijekom 2014. prijavljeno je gotovo 577 milijuna komada ambalaže s pravom povrata naknade, a prikupljeno je 535 milijuna, što je učinak od čak 93,6 posto. Mliječni asortiman u tom je volumenu imao udjel od samo 11 posto i mjerodavni su ocijenili da ta ambalaža ne ugrožava nacionalne planove o recikliranju, a micanje naknade iz cijene pojeftinit će proizvode.

Poslovnom sektoru dosadašnje obveze režu se za 60 milijuna kuna, 30 milijuna za ambalažu iz mliječnog asortimana, a ostalih 30 bili su nameti za ambalažni otpad koji su plaćale 283 tvrtke. Ta su sredstva služila za poticajne naknade poduzetnicima koji su proizvode na tržište stavljali u ambalaži (staklo) koja se može višekratno koristiti. Njezin udjel se ustalio, pa su u resornom ministarstvu zaključili da i tu obvezu treba ukinuti.

Pravilnik uvodi obvezu postupanja s ambalažom iz kategorije opasnog otpada, poput pakiranja pesticida. Pravne osobe dužne su ambalažu predati tvrtki ovlaštenoj za sakupljanje opasnog otpada, dok građani takvu ambalažu iz kućanstava mogu vratiti prodavatelju ili je odnijeti u reciklažno dvorište. Ambalažni otpad prikupljat će ovlaštene tvrtke kroz javni poziv i najbolju ponudu, što će, kažu u Ministarstvu, liberalizirati sustav u skladu s tržišnim principima.

Komentirajte prvi

New Report

Close