Poznato domaće lječilište razvija projekt pametnog termalnog grada

Autor: Poslovni.hr/Hina , 15. studeni 2023. u 16:02
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Cilj je izraditi tehničku dokumentaciju za proširenje toplovodne mreže, povećanje broja korisnika te veću iskorištenost geotermalne vode kao obnovljivog izvora energije, a projekt se provodi u fazama.

U Lječilištu Topusko u srijedu je predstavljen projekt “Topusko pametni termalni grad” kao inovativna inicijativa na temelju geotermalne energije/vode, koju Topusko kao prva hrvatska općina koristi na kaskadni način za grijanje mjesta, balneoterapiju i bazene, izvijestili su iz lječilišta.

Time se Topusko, istaknuto je, smatra liderom u području zelenog i lječilišnog turizma, jer koristi zelenu energiju i ljekovitu vodu za održivu budućnost.

Projekt “Topusko Pametni Termalni Grad” financiran iz EU-a uz nacionalno sufinanciranje u iznosu od 421,4 tisuće eura (bespovratnih), a nositelj je Lječilište Topusko uz projektne partnere Top-Terme i poduzeće Efla s Islanda.

Cilj je izraditi tehničku dokumentaciju za proširenje toplovodne mreže, povećanje broja korisnika te veću iskorištenost geotermalne vode kao obnovljivog izvora energije, a projekt se provodi u fazama.

Lječilište Topusko i društvo Top-Terme uz potporu Sisačko-moslavačke županije i Općine Topusko provode više projekata održivog razvoja zdravstvenog, turističkog, ugostiteljskog, energetskog i općenito gospodarskog razvoja tog mjesta, o čemu je župan Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak naglasio da je cilj širiti geotermalnu mrežu i da se svako kućanstvo na nju poveže.

U suradnji s Ministarstvom poljoprivrede pokrenuli su i aktivnosti da se geotermalna voda u pilot projektu iskoristi za stakleničku proizvodnju, a očekuju i rezultate natječaja za turistički projekt “Topusko na izvoru zdravlja – lječilišni i wellness turizam na održiv način” ukupne vrijednosti 27 milijuna eura koji su prijavili Ministarstvu turizma i sporta za bespovratna sredstva iz NPOO-a.

Surađuju intenzivno i sa Agencijom za ugljikovodike (AZU) i drugim institucijama, a na predstavljanju tog projekta, Jadranka Leško iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja istaknula je EU cilj ozelenjavanje sektora toplinarstva, u čemu je geotermalna energija jedini obnovljivi izvor energije koji je dostupan 24 sata na dan bez intervencija.

“Svi veći gradovi u Europi se nakon krize s cijenom plina žele prebaciti na geotermalne izvore. Među 16 gradova u RH, koji imaju potencijal prebaciti se u potpunosti na geotermalnu energiju, Topusko je prvi grad u Hrvatskoj koji to već ima”, naglasila je Leško.

Ravnatelj Lječilišta Topusko i direktor društva Top-Terme Domagoj Mosler poručio je da nisu imali značajne štete od potresa te da su do sada završili nekoliko faza provedbe energetske obnove i uređenja dijela zgrade Petrova gora, radove na zamjeni dijela toplovodne mreže i druge te uveli i pametni sustav upravljanja i nadzora, a izrađena je i projektna dokumentacija za rekonstrukciju hotela Toplica.

Naznačene su i prednosti Lječilišta Topusko s ljekovitom geotermalnom vodom te da je po kvaliteti druga u Europi, a tu je i ljekovito blato tzv. peloid Topuskog koji ‘zrije’ u termalnoj vodi koja izvire na Livadskim izvorima gdje se i nalazi prirodno nalazište blata.

Korištenje geotermalne vode na tom području kao energenta počelo je 1980-ih godina bušenjem četiri geotermalne bušotine, od kojih su danas u funkciji tri, a trenutnim režimom rada iskorištava se samo dio dostupne geotermalne energije iz njih.

Komentirajte prvi

New Report

Close