Požgaj razgovarao s ministricom i tvrdi: Duga nije bilo dok smo dobivali sirovinu

Autor: Marija Brnić , 13. travanj 2021. u 22:00
Nikola Požgaj, čelnik grupacije u kojoj radi 600 ljudi/Marko Jurinec/PIXSELL

Ministrica poljoprivrede Požgaju je obećala da će kroz sedam dana (sastanak je održan 6. travnja) ispitati taj slučaj.

Slučaj drvne industrije Požgaj grupa i problema gašenja dijela proizvodnje i 288 radnih mjesta nakon što Hrvatske šume njegovim tvrtkama nisu odobrile godišnje ugovore za nabavu drvne sirovine za 2021. dobiva političku težinu.

Predstavnika ove grupacije Nikolu Požgaja na razgovor je pozvala ministrica poljoprivrede Marija Vučković, koja je i predstavnik Skupštine Hrvatskih šuma, a željela se upoznati s Požgajevim argumentima i obećala mu da će kroz sedam dana (sastanak je održan 6. travnja) ispitati taj slučaj.

Ključni su datumi

Povratnih informacija Požgaj kaže još nema, a jučer do zaključenja ovog izdanja nismo dobili odgovor od ministrice Vučković, koja je po izbijanju slučaja u javnost, branila procjenu Hrvatskih šuma da s tvrtkama Požgaj grupe nisu odlučili zaključiti ugovore za 2021. zbog dospjelih visokih dugova.

Požgaj u najnovijem priopćenju za javnost demantira javno obrazloženje Hrvatskih šuma da godišnji ugovori s tvrtkama iz njihove grupacije nisu odobreni zbog dospjelih dugova, za što prilaže i dokumentaciju iz koje je vidljivo da dvije tvrtke na koje se odbijenice odnose, Massive Lumber i Massive Panels, do 28. siječnja nisu imali dugovanja prema Hrvatskim šumama.

Požgaj

‘Odgovorno tvrdimo da je nedostatak sirovine zbog nepotpisivanja ugovora za 2021. s Hrvatskim šumama jedini i isključivi uzrok otkaza u tvrtkama Požgaj Grupe’.

Taj datum važan je jer su godišnji ugovori za kupoprodaju trupaca trebali biti zaključeni do 31. siječnja, a u Požgaju još nisu bili dobili konačnu odluku Hrvatskih šuma o njihovom slučaju, niti pozitivnu, niti negativnu. Dok su primali sirovinu, Požgaj kaže da su uredno podmirivali obveze.

A da će biti prisiljeni na obustavu plaćanja upozorili su, dodaje Požgaj, još tri tjedna ranije, početkom siječnja, kada su kontaktirali upravu Hrvatskih šuma i zatražili pojašnjenje zašto dvije tvrtke koje su bile dosadašnji ugovorni kupci, nisu na listi za 2021. utvrđenoj nakon provedenog javnog natječaja krajem prošle godine.

Sporno za Hrvatske šume bilo je nepostojanje tehnologije za prikazani razred završenosti proizvoda, za koje, kaže Požgaj, još uvijek nije dobio detaljno pojašnjenje što se u kriterijima promijenilo da tvrtka koja je dosad zadovoljavala propozicije odjednom više nije prihvatljiva.

Sada se kao glavni razlog spominje dospjeli dug, a ne neispunjeni tehnološki kriteriji, pa Požgaj dodaje da je tek time apsurdno da iz Hrvatskih šuma Požgaj grupu u međuvremenu nitko nije pozvao niti na razgovor o dospjelim dugovima.

“Mi u privatnom sektoru, kada uočimo da netko s kim surađujemo ima problema s plaćanjem kontaktiramo i pokušavamo saznati o kakvim problemima je riječ i hoćemo li zajednički naći neko rješenje ili prekinuti suradnju, kako problem ne bi postao još veći, no do danas, dakle nakon mjesec i pol, nitko iz Hrvatskih šuma nije čak niti naše računovodstvo kontaktirao i pozvao na razgovor”, kaže Nikola Požgaj. Podsjetimo, riječ je o iznosu od 14 milijuna kuna.

Iz Hrvatskih šuma kratko su komentirali kako problematika Požgaj grupe nije novijeg datuma nego se povlači kroz duže razdoblje.

“Hrvatske šume postupak naplate dospjelog duga pokrenule su sukladno važećim aktima. Tvrtke Požgaj d.o.o. i Bohor d.o.o. bile su ugovorni kupci Hrvatskih šuma, a danas su nosioci Ugovora neki drugi pravni subjekti.

Novonastale tvrtke imaju izuzetno loš bonitet te kupac za rezultate svog lošeg poslovanja želi optužiti Hrvatske šume. Financijska izvješća pravnih subjekata iz Požgaj grupe su javno dostupna pa vas pozivamo da pogledate iste te sami procijenite da li je kupac došao u problem vlastitom krivnjom ili zbog Hrvatskih šuma”, poručuju iz državne tvrtke, na čije tvrdnje iz Požgaja uzvraćaju:

Teku otkazni rokovi

“Ponovo odgovorno tvrdimo da je nedostatak sirovine zbog nepotpisivanja ugovora za 2021. s Hrvatskim šumama jedini i isključivi uzrok otkaza u tvrtkama članicama Požgaj Grupe! Zatvaranje pojedinih pogona je naša poslovna odluka, ali smo na nju bili primorani!”

U međuvremenu, počinju teći otkazni rokovi za dio zaposlenika grupacije koja broji više od 600 radnika, a zasad ih je već otišlo oko 150.

Komentirajte prvi

New Report

Close