Pozamašna dividenda lansirala u vis dionice Croatia osiguranja

Autor: Jadranka Dozan , 23. siječanj 2024. u 11:07
Ante Vlahović, član Nadzornog odbora Adris Grupe/G. Stanzl/PIXSELL

Prva isplata za redovne dioničare otkako je Adris većinski vlasnik.

Vlasnici Croatia osiguranja napokon su se odlučili na isplatu dividende, i to pozamašnu. Iz akumuliranih zadržanih dobiti ostvarenih u razdoblju 2015. do 2018. dioničarima će za nešto manje od dva mjeseca na ime dividendi (za redovne i povlaštene dionice) na račune “sjesti” ukupno 65 milijuna eura ili 151,27 eura po dionici.

Uoči te objave burzovna cijena dionice Croatia osiguranja bila je na 900 eura, što implicira dividendni prinos od 17 posto. Iako se tim dionicama ne trguje ni učestalo ni u velikim volumenima, takva vijest nije mogla proći bez tržišne reakcije. Iako na nevelikom prometu, vrijednost im je po objavi skočila za oko 38 posto, odnosno više od iznosa same dividende.

Za vlasnike redovnih dionica bit će to prva isplata dobiti otkako je većinskim vlasnikom vodećeg hrvatskog osiguravatelja postala Adris grupa. Točnije, dividenda nije isplaćena od 2011. Kompanija je bila u procesu restrukturiranja i fokusirana na rast i povećanje profitabilnosti, pa su dividende isplaćivane samo za povlaštene dionice, ali s obzirom na njihov mali udjel u temeljnom kapitalu i ti iznosi isplata bili su mali (oko milijun kuna godišnje).

43

milijuna eura, oko dvije trećine ukupne dividende, pripast će Adris Grupi

S obzirom na vlasničku strukturu, oko dvije trećine ukupne dividende ili 43 milijuna eura pripast će Adris grupi, ali njome će se solidno, s 20-ak milijuna eura, okrijepiti i državni proračun, budući da nešto više od 30 posto dionica drži država preko Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP).

Hoće li se isplata dividende u Croatia osiguranju pokazati jednokratnim otklonom od uobičajene prakse ili je to naznaka zaokreta politike dividende prema redovnim isplatama, zasad se ne zna. Ako bi to bila naznaka buduće prakse, dionica bi zacijelo postala zanimljivija za trgovanje nego što je sada slučaj, reći će burzovni analitičari.

Većina burzovno listanih kompanija čije dionice karakterizira solidna likvidnost, a to su prije svega one koje su u sastavu Crobex indeksa (CO nije), ima više-manje predvidivu dividendnu politiku. U mnogim slučajevima u posljednje su dvije godine, paralelno s rezultatskim rastom u okruženju vioske inflacije, i dividende bile izdašnije.

Cijena Podravkine dionice (na slici predsjednica Uprave Martina Dalić), lani se gotovo udvostručila/V. Ž. Rogulja/PIXSELL

Ako je suditi prema devetomjesečnim rezultatima vodećih kompanija, mnogim dioničarima i ove se godine smiješe solidne isplate i dividendni prinosi. Prvi signali u tom pogledu očekuju se za koji tjedan kad polako kreće sezona objava o raspoređivanju lanjskih zarada.

Kad je riječ o izvedbama dionica u prošloj godini, indeks Crobex Zagrebačke burze 2023. je završio s rastom od 28%. No investitori su zapravo dobili i više jer je bilo i dividendi, a to pokazuje CROBEXtr koji je u plusu 33%, podsjeća Đivo Pulitika, fond menadžer u InterCapital Asset Managementu. Time je hrvatski indeks, kaže, “pobijedio većinu globalnih indeksa”. Prinos američkog S&P 500 (s dividendama, u eurima) bio je 23 posto, njemačkog DAX-a 20, a šireg europskog Stoxx Europe 600 je bio 16%.

Potencijal turističkih dionica

'Ako turističke kompanije još jednom zabilježe snažan rast, ovaj sektor bi u 2023. mogao biti relativni pobjednik u Hrvatskoj', kaže Đivo Pulitika.

Najveći doprinos Podravke
“Rast cijena nekih dionica, prvenstveno onih s velikim udjelom u indeksu poput HT-a, Končara i Zabe, gurali su odlični financijski rezultati. Ipak, dionica koja je donijela najveći pojedinačni doprinos rastu indeksa (oko 8,5 od ukupno 33 posto koliko je rastao CROBEXtr) je Podravka, čija se cijena lani gotovo udvostručila. Posljedica je to velike aktivnosti Braće Pivac, za koje je i objavljeno da su prešli 5% vlasništva, a bili su odgovorni za oko 40% ukupnog trgovanja dionicom”, ističe naš sugovornik.

Uzimajući sve navedeno u obzir, smatra da je teško očekivati da će Crobex i u 2024. ostvariti rast viđen u 2023. Ipak, sentiment investitora u RH ovisi i o događanjima na stranim tržištima. Stoga će i Crobex biti pod utjecajem investitorskih aktivnosti i makro događanja u Europi, ali i globalno, zaključuje Pulitika.

O dividendnim politikama u uvjetima povišene inflacije praćene rastućim profitima ponešto govore i platnobilančni podaci o odljevu dividendi stranih vlasnika ovdašnjih kompanija i banaka u inozemstvo. Već do kraja rujna prošle godine stranci su na ime dividendi i udjela u dobiti u inozemstvo povukli 1,16 milijardi eura.

Time je već u prva tri kvartala za 270 milijuna eura premašen iznos povučenih dividendi u cijeloj 2022., ali istodobno je s koncem rujna srušen i dosadašnji rekord godišnjeg “odljeva” zarada koji je s 1,03 milijarde eura držala 2019.

28

posto rasta u 2023. imao je indeks Crobex Zagrebačke burze

Zarade nisu nagrižene
Pritom ostaje primijetiti da zadržane zarade stranih vlasnika nisu znatnije nagrižene. Krajem rujna bile su na 1,36 milijardi eura, pa je realno očekivati da zapravo neće pasti u odnosu na prethodnu godinu kad su zadržane zarade iznosile 1,51 milijardu eura.

A dok se čekaju prve naznake izdašnosti dividendi, investitori su uglavnom zaokupljeni očekivanjima izvedbi glavnih burzovnih perjanica – mahom sastavnica Crobexa – u ovoj godini. “Sektor turizma, koji je imao jako dobre financijske rezultate, lani je zabilježio ispodprosječan rast cijena dionica u odnosu na indeks.

To se vjerojatno djelomično može opravdati brigom oko gospodarskih kretanja u sljedećem razdoblju, pogotovo zato što neki pokazatelji već ukazuju na usporavanje na nekim našim najvećim emitivnim tržištima (Njemačka). Ako se takvi strahovi ove godine ipak ne ostvare i turističke kompanije još jednom zabilježe snažan rast, ovaj sektor bi mogao biti relativni pobjednik u Hrvatskoj”, ističe Pulitika.

Prehrana, koju u Crobexu predstavlja Podravka, najviše će ovisiti o daljnjoj aktivnosti Braće Pivac, kaže. Industrijski sektor, pak, ponajprije predstavlja Končar koji je objavio da je (osim odličnih rezultata već u 2023.) ugovorio i velike iznose narudžbi kupaca, a što bi ponovno moglo pogurati dionicu. No, i tu valja računati na izloženost gospodarskim kretanjima u vanjskom okruženju, upozorava naš sugovornik.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Vlahović isplatio da se i uhljebi malo oslade, ali malim dioničarima Maistre, gdje države nema, 0 bodova.

New Report

Close