Porezne izmjene: Mladima do 25. godine neće se naplaćivati porez na dohodak, dodatne olakšice za poduzetnike

Autor: Poslovni.hr , 25. srpanj 2019. u 08:26
FOTO: GettyImages

Ministar financija Zdravko Marić koalicijskim je partnerima predstavio nacrt porezne reforme koja će na snagu stupiti 2020. godine. Iako nije riječ o konačnom prijedlogu, mjere koje je za iduću godinu osmislila Marićeva ekspertna skupina mogu se nazvati demografskim mjerama, koje prije svega vode računa o mladima i manjim poduzetnicima.

Ne odustaje se od smanjenja opće stope PDV-a za jedan postotni poen pa ćemo od prvog dana iduće godine plaćati 24 posto tog najizdašnijeg poreza za državnu blagajnu. To će iz državne kase ‘izbiti’ gotovo 2,1 milijardu kuna, a pitanje je hoće li imati ikakav efekt na cijene robe i usluga. Iskustvo smanjenja PDV-a na dio namirnica pokazalo je da cijene nisu bitno pale za građane, što nije dobra poruka uoči ove mjere.

 Ipak, niži PDV obećao je premijer Andrej Plenković pa od tog svog obećanja ne želi odustati unatoč činjenici da su ga i stručnjaci i poduzetnici, pa i građani, upozorili da bi jači utjecaj na gospodarstvo imale neke druge mjere.

Osim PDV-a, koji je već i izglasan u Saboru, a kako neslužbeno doznaje Večernji list, Marić predlaže smanjenja poreznog opterećenja za mlade ljude i za manje poduzetnike. Tako bi, predlaže ministar financija, mlade zaposlenike do 25. godine starosti valjalo potpuno osloboditi od plaćanja poreza na dohodak. U Hrvatskoj je po Državnom zavodu za statistiku 121 tisuća mladih koji rade a imaju manje od 25 godina.

Ipak, da bi im u korist išla činjenica da su oslobođeni od poreza na dohodak, morali bi imati plaću veću od 3800 kuna u neto iznosu, odnosno 5700 kuna, ako koriste uvećanje osobnog odbitka na uzdržavanog člana. Mladima od 25 do 30 godina starosti porez na dohodak obračunavalo bi se samo pola poreza na dohodak. Prema najnovijim podacima, najviše iseljavaju upravo mladi od 25 do 29 godina, a lani je čak 5000 mladih te dobne skupine napustilo Hrvatsku.

Dobra vijest stiže i za poduzetnike. Već ranije je ministar Marić rasteretio manje tvrtke poreza na dobit tako da je stopu tvrtkama s do tri milijuna kuna prihoda godišnje spustio s tadašnjih 20 na 12 posto, a sada se predlaže korak dalje pa se ta razina diže na 7,5 milijuna kuna.

Poduzetnicima će se, ako se prijedlog usvoji, kao trošak priznati i troškovi koje imaju za smještaj i prehranu zaposlenika, plaćanje vrtića za djecu zaposlenika, ali i izdvajanja za dopunsko i dodatno zdravstveno osiguranje svojih zaposlenika. Iako su ugostitelji jako lobirali da im se u sklopu porezne reforme smanji opterećenje kroz nižu stopu PDV-a, o tome, kako doznaje Večernji list, nije bilo riječi, ali se razmatra ukidanje poreza na potrošnju, a to je posebni porez koji se uglavnom po stopi od tri posto naplaćuje na alkoholna i bezalkoholna pića, ali ne i na posluživanje hrane ili napitaka poput kave i čaja.

Komentari (3)
Pogledajte sve

dobro da moje troje djece pojede mjesečno 5000 kn hrane

Uz milion opcina i gradova beskorisnih političara i rasipanja love ovo je sve 0 . ima prostora za značajno smanjenje poreza samo se treba riješiti karcinoma.

I dalje Porezna uprava ostaje “Kudija i Sudija “ odnsono Poduzetnik je i dalje osoba drugoga reda

New Report

Close