Polovica se ne bi vratila

Autor: Sergej Novosel Vučković , 19. lipanj 2018. u 21:59
Plaća je ključan faktor/Borna Filić/PIXSELL

Zašto iseljavaju Hrvati.

Tri su ključna razloga zašto tisuće Hrvata 'dižu sidro' i odlaze iz zemlje – bolji standard, svjetonazor i moralne vrijednosti, te bolje plaćen posao u struci.

Rezultati su to istraživanja koje je na 1300 ispitanika proveo portal Moj Posao, ispitujući motive iseljavanja. Neznatno manje od polovice (43%) imalo je iskustvo rada i života vani, a ostatak su oni koji su još u Hrvatskoj.

Gotovo polovica ispitanika ima visoku stručnu spremu. Istraživanje pokazuje da su, očito, svježe iseljeni Hrvati za svoju domovinu trajno izgubljeni. Točno 50% njih iz Hrvatske, kad bi otišli, ne bi se vratili, vani bi ostali trajno.

Najpoželjnija za rad je Njemačka, gdje bi radilo 44% ljudi, te Austrija i Irska. Većini je glavni razlog odlaska bilo koji posao, samo da je bolje plaćen. Usto, visina plaće u inozemstvu dominantan je razlog za 86% građana zašto ne bi isti posao prihvatili ovdje.

Više od trećine uzelo bi posao za plaću od 2000 eura. Zabrinjava navod da je čak 52% ispitanika iz Hrvatske koji imaju obitelj s djecom, najviše spremno na trajno preseljenje! Eventualno bi se vratili zbog obitelji i prijatelja. 

Komentirajte prvi

New Report

Close