Policiji se javlja sve više građana koji su nasjeli na primamljive financijske ponude. Evo kako prepoznati prevaru

Autor: Poslovni.hr , 23. rujan 2022. u 08:40
Foto: pixabay

Prevaranti koriste različite modele privlačenja potencijalnih žrtava s ciljem izvlačenja što veće količine novca od njih, a pritom im se obećavaju visoki povrati za mali ulog.

Policiji se u posljednje vrijeme javlja sve više lakovjernih građana koji su nasjeli na primamljive ponude za ulaganje s velikim povratom. Najčešće se radi o ponudama za unosne investicije u dionice, obveznice, kriptovalute, sirovine, zlato ili zemljišta. Kako operiraju vješti prevaranti, koji su znakovi za uzbunu i kako postupiti ako posumnjate da ste prevareni?

Primili ste poziv s nepoznatog broja i osoba s druge strane nudi vam jedinstvenu priliku za ulaganje s velikim povratom? Kliknuli ste na primamljiv oglas koji opisuje kako su se vaši sugrađani obogatili ulaganjem od samo 250 eura i poziva vas da učinite isto? Opisane situacije nažalost nisu prvi korak u pametnom ulaganju, nego najčešće početak sofisticiranih investicijskih prijevara.

Prevaranti koriste različite modele privlačenja potencijalnih žrtava s ciljem izvlačenja što veće količine novca od njih, a pritom im se obećavaju visoki povrati za mali ulog.

U pravilu je teško utvrditi tko stoji iza takvih shema, ali uglavnom se radi o inozemnim društvima koja nemaju dozvolu za pružanje investicijskih/brokerskih usluga na području Republike Hrvatske ili su čak, što je još češće, u potpunosti lažna, ističu stručnjaci Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa), prenosi tportal.

U Hanfi napominju da su samo neki od takvih učestalih primjera u posljednje vrijeme pozivi predstavnika platforme GlobalCG, društva Ford Beckett ili platforme soltechx.com i upozoravaju sve koje prime njihov poziv da budu izuzetno oprezni. Prevaranti mame žrtve putem zavaravajućih oglasa na internetu i direktnim kontaktom posrednika koji se predstavljaju kao agenti ili brokeri.

Karakteristične faze prevare

1. Namamljivanje žrtve

2. Osiguranje inicijalnog uloga

3. Lažno predstavljanje rasta investicije putem izmišljenih internetskih stranica

4. Zahtijevanje dodatnog ulaganja

5. Odbijanje isplate

6. Nuđenje povrata izgubljenog, ali uz prethodnu uplatu provizije

Primjer sofisticirane prijevare

Internet je prepun plaćenih oglasa na društvenim mrežama ili internetskim portalima koji prikazuju ispovijesti tipa ‘kako sam se na brzinu obogatio’. Da bi bili uvjerljiviji, ti oglasi često i nedopušteno koriste slike i lažne izjave slavnih osoba. Oglas potencijalnog ulagatelja obično vodi na lažnu stranicu navodnog investicijskog društva uz zahtjev za unošenje osobnih podataka (ime i prezime, adresa, broj mobitela itd.).

Uneseni osobni podaci tada se prosljeđuju u pozivne centre kriminalnih skupina, odakle njihovi pripadnici upućuju telefonski poziv korisniku predstavljajući se kao agenti ili brokeri, a u razgovoru predstavljaju (lažnu) investicijsku priliku i nagovaraju osobu na inicijalno ulaganje od 250 eura.

U razgovoru ‘agenti’ često dijele detalje i stručne izraze koji mogu zvučati vjerodostojno, a koriste prijateljski ton kako bi zadobili povjerenje žrtve. Nakon što žrtva uplati inicijalni depozit dobiva pristup lažnoj internetskoj stranici i osobnom računu putem kojeg može pratiti stalan rast svojih ulaganja.

Važno je napomenuti da te stranice nalikuju stranicama stvarnih investicijskih društava, a sadrže i izmišljene ‘dokaze’ legitimnosti, potvrde, licence i priče (komentare) ‘uspješnih’ korisnika.

Žrtva najčešće u vrlo kratkom vremenu može uočiti da je njezino ulaganje naraslo s početnih 250 eura na primjerice 50.000 eura, nakon čega ‘agent’ traži daljnje ulaganje kako bi osigurala još veći povrat. Žrtva može nastaviti uplaćivati sredstva ili tražiti povlačenje ‘zarađenih’ sredstava, ali to naravno neće biti moguće.

Naime, kada žrtva zatraži isplatu, ‘agent’ odugovlači i daje razna obrazloženja poput: ‘Sada nije pravo vrijeme za povlačenje’, ‘Vaša su sredstva zamrznuta do daljnjeg’ itd. Nakon što žrtva počne inzistirati na isplati ili sumnjati da je prevarena kriminalci obećaju da će isplatiti novac, ali uz malu uplatu za ‘proviziju’, ‘bankarske troškove’, ‘porez’ i slično.

U nekim slučajevima kriminalci prijete tužbama i sličnim iznudama te često zastrašuju žrtvu ne bi li izvukli dodatan novac. Kada izvuku dovoljno novca ili kada se priča previše proširi u javnosti i postane neučinkovita, takve lažne internetske stranice obično bivaju izbrisane i nestaju.

Signali za uzbunu

Neki znakovi upozorenja, koji odmah odaju financijsku prijevaru, oglasi su na društvenim mrežama i portalima, a koji (bez dopuštenja) koriste slike i lažne izjave slavnih osoba s temom brzog bogaćenja. Primjerice, često možete vidjeti oglase u kojima poznati Hrvati, poput sportaša, glazbenika ili poduzetnika, opisuju kako su zaradili veliku količinu novca i pozivaju vas da kliknete i uključite se. Jasno je da se u tom slučaju radi o lažnim navodima, na koje ne smijete nasjedati. Suzdržite se od komunikacije s takvim stranicama, ne dijelite svoje osobne podatke i ne uplaćujte novac na njihove račune.

Lažne internetske stranice, iako dizajnom mogu odavati dojam legitimne stranice, također mogu imati nekoliko znakova upozorenja. Treba vam biti sumnjivo kada se pojave skočni prozori koji traže osobne i bankovne podatke, kao i naglašavanje hitnosti. Ako ste završili na jednoj od takvih stranica, ne ostavljajte svoje osobne podatke i ugasite stranicu te izbrišite kolačiće za tu internetsku lokaciju u svojoj povijesti pretraživanja.

Ako ste pak primili poziv s nepoznatog broja, a osoba s druge strane nudi vam sigurnu investiciju s velikom dobiti za mali ulog, ne ulazite u razgovor i odmah prekinite vezu te blokirajte broj. Ne vjerujte grandioznim najavama i zapamtite: ako ponuda zvuči predobro da bi bila istinita, tada vjerojatno nije istinita. Banke i legitimne financijske institucije nikada od vas neće tražiti osobne ili bankovne podatke putem telefona ili e-maila.

Ako odlučite nastaviti razgovor, pitajte osobu s kojom razgovarate na koji je način došla do vašeg telefonskog broja i točan naziv brokerskog društva čije vam se usluge nude, a zatim provjerite u registrima Hanfe postoji li takvo društvo te smije li pružati usluge u Hrvatskoj.

Jedan od znakova da bi se moglo raditi o prijevari je i kada na trgovinskoj platformi nema jasno navedenih kontakata kojima se možete odmah obratiti, a brojevi s kojih vas zovu brokeri nisu iz Hrvatske te pomoću njih ne možete povratno kontaktirati s njima.

Provjerite je li investicijsko društvo registrirano u Hrvatskoj

Sva investicijska društva moraju biti navedena u registru Hanfe, bez obzira na to je li riječ o domaćim društvima ili inozemnim društvima notificiranima u Hrvatskoj. Ako se društvo ne nalazi u registrima, ne ulazite s njim u poslovni odnos, a posebnu pozornost obratite na društva iz tzv. trećih zemalja (bilo koja zemlja koja nije dio EU-a) koja imaju registrirano sjedište na egzotičnim otocima kao što su Sveti Vincent i Grenadini, Vanuatu, Maršalovi Otoci i drugi. Takva su područja poznata po slabijoj regulaciji i čestim prijevarama.

Što učiniti ako posumnjate da ste prevareni?

Ako sumnjate da ste žrtva investicijske prijevare ili ako ste svoje osobne i bankovne podatke podijelili s nekim na koga sumnjate da je dio prijevare, odmah kontaktirajte sa svojom bankom te prijavite prijevaru policiji.

Kako biste saznali više o tome na što je potrebno obratiti pozornost prije odluke o ulaganju, proučite Hanfinu edukativnu brošuru sa savjetima o tome kako se zaštititi od online financijskih prijevara, prenosi tportal.

Komentirajte prvi

New Report

Close