Počinje borba poslodavaca za očuvanje radnih mjesta, donosimo uvjete za prvu mjeru

Autor: Suzana Varošanec , 23. ožujak 2020. u 10:11
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Oni poslodavci koji već koriste mjere aktivnog poticanja zapošljavanja za dio svojih djelatnika, ne mogu ih nastaviti paralelno koristiti s novom mjerom.

Danas kreće u primjenu  prva mjera za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenim COVID-19 virusom, koja se odnosi na sve djelatnike osim članova uprave, direktora i  prokurista, s iznimkom koja se predviđa i za njih u slučaju mikropoduzetnika koji zapošljava do 10 djelatnika.
Dokumentacija se predaje isključivo elektronskim putem prema uputama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZO) koji je mjeru i objavio prošloga petka pojašnjavajući njezine karakteristike. Naime,  odnosi  se na nadoknadu minimalne plaće radnika u iznosu od  3250 kuna (bruto 4062,50 kn) te  kako   ‘pokriva’ razdoblje od maksimalno 3 mjeseca, to znači mogućnost njezinog korištenja poslodavcima  za plaću za ožujak, travanj i svibanj, no primarno u pet djelatnosti, ali i širem, odnosno kod svih onih koji mogu dokazati utjecaj posebnih okolnosti, uključujući pad prihoda koji premašuje 20 posto.
Što se tiče spomenutih pet djelatnosti, podsjetimo, uz djelatnosti pružanja smještaja te priprema i usluživanja hrane i pića, zatim prijevoza i skladištenja te radno-intenzivnih djelatnosti unutar prerađivačke industrije – tekstil, odjeća, obuća, koža, drvo i namještaj; ova mjera je fokusirana i na djelatnosti kojima je onemogućeno poslovanje sukladno Odlukama Stožera civilne zaštite.
Oni poslodavci koji već koriste mjere aktivnog poticanja zapošljavanja za dio svojih djelatnika, ne mogu ih nastaviti paralelno koristiti s novom mjerom. Ipak, dana im je mogućnost da postojeće mjere stave u mirovanje sklapanjem aneksa ugovora s HZZZ-om čime  će u odnosu na te radnike biti omogućeno korištenje potpore uz mogućnost produljenja prethodno sklopljenih potpora. Poslodavci kojima će biti dodijeljena nova potpora ne smiju zapošljavati nove radnike, a od 20. ožujka do predaje zahtjeva ne smiju smanjiti broj zaposlenih više od sljedećih parametara: 40% za mikropoduzetnike koji zapošljavaju do 10 djelatnika, 20% za male poduzetnike, 15% za srednje velike poduzetnike i 10% za velike poduzetnike.

Komentirajte prvi

New Report

Close