Barometar konkurentnosti: Vladine mjere nisu dovoljno ambiciozne, njemački model učinkovitiji

Autor: Poslovni.hr , 20. ožujak 2020. u 12:21
Photo: Jörg Carstensen/dpa /DPA/PIXSELL

O učinkovitosti njemačkog modela najbolje govori usporedba kretanja BDP-a i zaposlenosti u Hrvatskoj i Njemačkoj za vrijeme prošle krize, od 2007. – 2018. godine.

Lipin panel stručnjaka u sklopu projekta „Barometar konkurentnosti“ predstavio je analizu učinka izvanrednih mjera Ministarstva rada i mirovinskog sustava za sprječavanje gospodarske štete uslijed epidemije COVID-19 na konkurentnost hrvatskog gospodarstva. Vladine mjere ocjenjene su nedovoljno ambicioznima u usporedbi s učinkovitijim, njemačkim modelom naknade za rad na skraćeno radno vrijeme.

O učinkovitosti njemačkog modela najbolje govori usporedba kretanja BDP-a i zaposlenosti u Hrvatskoj i Njemačkoj za vrijeme prošle krize, od 2007. – 2018. godine. U najgorem periodu krize u Njemačkoj je BDP pao za 5 postotnih bodova u odnosu na pretkriznu razinu, što nije bio slučaj s ukupnim brojem zaposlenih. U Hrvatskoj pak u istom razdoblju bilježimo snažan negativan pad i BDP-a i broja zaposlenih. 

Kristijan Kotarski u svojoj analizi procjenjuje kako dosadašnje mjere naše Vlade ukazuju na pogoršanje indikatora koji se odnose na zapošljavanje i otpuštanje, stupanj fleksibilnosti određivanja plaća, provođenje mjera aktivne politike zapošljavanja, osiguranje stabilnosti javnih politika, dugoročnu viziju i responzivnost vlade na promjene u okruženju. 

„Konačno, šteta bi mogla biti daleko veća ukoliko u ovome trenutku druge članice EU-a poduzmu učinkovitije i odlučnije mjere u nastojanju sprječavanja zaraze gospodarstva posljedicama korona virusa. U tom slučaju čak će i oni izvoznici koji su se uspjeli zadržali na nogama značajno zaostati za europskom konkurencijom koja je tijekom krize uspjela kvalitetnije sačuvati vlastite kapacitete“, zaključuje Kotarski.

O projektu Lipe

„Barometar konkurentnosti“ projekt je udruge poreznih obveznika Lipa, kojem je cilj unaprijediti način na koji se u Hrvatskoj donose odluke o ekonomskim politikama. 

Panel stručnjaka, kojeg čine Dagmar Radin – profesorica političke ekonomije na katedri za javne politike FPZ, Ivica Brkljača – nezavisni ekonomist te Kristijan Kotarski – profesor političke ekonomije na FPZ, ocjenjuje vladine mjere prema tome doprinose li povećanju konkurentnosti hrvatskog gospodarstva ili ne, i to prema metodologiji Svjetskog ekonomskog foruma (WEF). 

Vladine politike analiziraju i ocjenjuju na temelju precizne metodologije koja promatra 12 različitih područja, te će za svaki prijedlog javnih politika dati kvantitativnu ocjenu, u kojoj mjeri ta politika diže ili spušta Hrvatsku na Globalnoj ljestvici konkurentnosti. Barometar konkurentnosti dostupan je na web stranici www.barometar.hr.

Komentirajte prvi

New Report

Close