Za obiteljske kuće i zgrade novi pozivi u travnju, rujnu i prosincu

Autor: Suzana Varošanec , 20. ožujak 2023. u 11:16
Energetski se može obnoviti oko 300 višestambenih zgrada i 10.000 obiteljskih kuća/N. Čutuk/PIXSELL

.Plima natječaja: Za energetsku obnovu 288 milijuna eura.

U području energetske obnove fonda zgrada i obiteljskih kuća u Hrvatskoj kreće plima natječaja. Aktivnosti Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kroz javne pozive vlasnicima zgrada, prijaviteljima, tijekom godine preplavit će tržište i tako velikim obujmom u jednoj godini, generirat će se ogromna potražnja za izvođačkim tvrtkama.

Spremni projekti
Sukladno razmjerima problematike energetske krize, te istodobno i Vladinom odgovoru u sklopu paketa mjera pomoći s bitno većom alokacijom od predviđene za energetsku obnovu, toliko brzo buja interes na terenu da po prvi put postoje čak mjesecima potpuno spremni projekti za čiju se realizaciju samo raspis čeka.

Za mjere kojima se postižu značajne uštede na toplinskoj i primarnoj energiji poduprijete kroz izdašne potpore, prve prijave projekata na pozive mogu se očekivati u sektoru javnog zgradarstva…

U petak je Ministarstvo objavilo javni poziv za energetsku obnovu zgrada javnog sektora vrijedan gotovo 40 milijuna eura.

Time će se do 2. kvartala 2026. obnoviti najmanje 288.000 m2, odnosno 50 zgrada javnog sektora. Tim se pozivom s intenzitetom sufinanciranja do 60% podupire integralna energetska obnova, a dubinska i sveobuhvatna do 80% za radove i usluge nadzora.

120

milijuna eura iznosi javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća

Prijave su u tijeku do 16. svibnja, a uz klasične mjere npr. obnovu ovojnice i novu mjeru minimalno 10% povećanja potresne otpornosti zgrade, prihvatljive mjere su i ugradnja dizala, zeleni krov, zatim punionice ili stanice za punjenje električnih vozila s pripadajućom infrastrukturom te mjere osiguravanja zdravih unutarnjih klimatskih uvjeta.

Zasad na tržištu kao glavna ‘nota’ čuje se upozorenje o manjku radnika jer se računa na projekte koji dolaze također brzo na red temeljem predstojećih poziva za energetsku obnovu višestambenih zgrada i obiteljskih kuća kroz sufinanciranje iz nacionalnih sredstava (iz prihoda od prodaje emisija) koje se predviđa u ukupnoj vrijednosti 200 milijuna eura – 80 milijuna za višestambene zgrade i 120 milijuna za obiteljske kuće.

Nakon aktualnog poziva u travnju je planirana i objava natječaja za energetsku obnovu višestambenih zgrada oštećenih u potresu s alokacijom od 23 milijuna eura. To znači da će se do sredine 2026. (rok za NPOO) obnoviti najmanje 45.000 m2, odnosno 50 višestambenih zgrada oštećenih u potresu.

Planirani intenzitet sufinanciranja za izradu projektne dokumentacije i upravljanje projektom bit će maksimalno 100%, dok je za radove moguće ostvariti intenzitet potpore do maksimalnih 80%.

Zatim, u sklopu paketa mjera pomoći Vlada je uz europska sredstva, osigurala i dodatnih ukupno 225 milijuna eura nacionalnih sredstava kojima se između ostalog energetski može obnoviti oko 300 višestambenih zgrada i 10.000 obiteljskih kuća.

Ti će se natječaji raspisati u rujnu, a postotak subvencioniranja ovisit će o stupnju obnove. Pojedinačne mjere na obiteljskim kućama podupirat će se u iznosu od 40% prihvatljivih troškova, a integralna energetska obnova do 60% te dubinska i sveobuhvatna obnova do 80% prihvatljivih troškova – i za obiteljske kuće i za višestambene zgrade.

Princip bodovanja
Hoće li po odabiru projekata (tko će imati najviše bodova) tu krenuti velika potraga za izvođačima, brzo će se vidjeti. Procjenjuje se da će u realizaciji biti kritična točka (pored radnika) i nedostatni broj zainteresirah tvrtki za izvođenje svih tih radova.

To može stvarati pritisak na realizaciju u predviđenim rokovima, a faktor rizika mogu biti i cijene koje zbog velikog proteka vremena od objave natječaja do realizacije poskupe u prosjeku oko 20% i više.

Također, u prosincu će Fond za zaštitu okoliša raspisati i natječaj za suzbijanje energetskog siromaštva, s alokacijom od 25 milijuna eura, kojim je predviđena obnova dodatnih 1000 kuća.

Provedba uz mjere energetske obnove predviđa i mjere poboljšanja konstrukcijskih i nekonstrukcijskih elemenata u slučajevima gdje se za to ukaže potreba. Troškovi obnove, kako se najavljuje, sufinancirat će se u stopostotnom iznosu, dok se energetska obnova za sve navedeno podupire s ukupnih 288 mil. eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close