Plenković: Ne prekidamo cijepljenje AstraZenecom, korist je veća od rizika

Autor: Poslovni.hr/Hina , 16. ožujak 2021. u 14:48
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Sve više europskih zemalja obustavlja cijepljenje AstraZenecom, ali Hrvatska će pričekati mišljenje Europske agencije za lijekove. 

Premijer Andrej Plenković izjavio je u utorak u Daruvaru da Hrvatska nastavlja s cijepljenjem AstraZenecom unatoč tome što je dvadesetak zemlja to privremeno obustavilo zbog pojava krvnih ugrušaka u nekih pacijenata.

Sve više europskih zemalja obustavlja cijepljenje AstraZenecom, ali Hrvatska će pričekati mišljenje Europske agencije za lijekove.

“Stav struke u ovom konkretnom pitanju je takav da su koristi cijepljenja veće, nego bilo koji rizici koji su njima u ovom trenutku poznati”, istaknuo je premijer.

“Nitko od njih nama nije ukazao na rizike koji bi doveli do zaključka da se sa cijepljenjem stane”.

Plenković je danas videovezom sudjelovao na sastanku premijera Sebastina Kurza (Austrija), Janeza Janše (Slovenija), Bojka Borisova (Bugarska), Andreja Babiša (Češka) i Artursa Karinša (Latvija).

Šest zemalja EU-a zatražit će korektivni mehanizam za distribuciju cjepiva, rekao je Plenković nakon toga.

“Dogovorili smo se da zajednički apeliramo na stvaranje jednog korektivnog mehanizma u vezi s distribucijom cjepiva”, rekao je Plenković.

Dodao je da da time žele “kompenzirati zastoj koje su pojedine zemlje doživjele zbog sporije distribucije cjepiva AstraZenece”.

Europska agencija za lijekove (EMA), europska regulatorna agencija za lijekove, sastat će se u četvrtak kako bi razgovarala o prikupljenim informacijama te odlučila je li cjepivo pridonijelo tromboemboliji kod cijepljenih osoba.

Komentirajte prvi

New Report

Close