Plenković govorio o mjerama: Trajat će do 21. prosinca

Autor: Poslovni.hr , 26. studeni 2020. u 12:29
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Premijer Plenković na početku je najavio da će u 14 sati predstaviti paket novih mjera protiv koronavirusa. “Paket se nadovezuje na mjere koje smo donijeli nedavno”, rekao je Plenković.

“Važno je imati na umu da mjere imaju konkretnu epidemiološku podlogu. Nastojat ćemo dodatnim testiranjima utvrditi trendove zaraze i pripremiti se za distribuciju cjepiva”, kazao je Plenković. “Ministri iz ekonomskih resora rade na mjerama za očuvanje radnih mjesta. Ponovit ću, ove mjere će stupiti na snagu u subotu i trajat će do 21. prosinca”, rekao je.

Podsjetimo, najavljeno je da će se zatvoriti kafići i restorani. Škole će ostati otvorene, kao i trgovine i šoping-centri uz dodatno kontroliranje već uvedenih ograničenja. Ostaju otvorena kina i kazališta, kao i muzeji i galerije, no broj posjetitelja će biti ograničen brojem kvadrata. Kladionice se zatvaraju, a crkve ostaju otvorene.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u četvrtak na sjednici Vlade da je cilj uvođenja novih mjera da se građane dodatno potakne na što manje kontakata i druženja kako bi se smanjio broj zaraza koronavirusom, ali i pritisak na zdravstvo.

Božinović je izvijestio da je u proteklih tjedan dana Stožer civilne zaštite donio dvije odluke na nacionalnoj razini i osam na razini županija. Županije s lošijom epidemiološkom slikom predlagale su oštrije epidemiološke mjere koje se odnose na njihovo područje ili na područje pojedinih gradova i općina.

“O tome smo razgovarali jučer na novom sastanku sa svim hrvatskim županima gdje smo razmijenili mišljenja, ali i predstavili smjer kojim se ide kad su u pitanju nove mjere. Cilj je da se građane dodatno potakne na što manje kontakata, pogotovo druženja kako bi se smanjio broj zaraza, a time i pritisaka na bolnički sustav”, izvijestio je Božinović.

Što se tiče nadzora provedbe mjera, inspektori Državnog inspektorata, civilne zaštite i policijski službenici obavili su 2801 nadzor i izdali 19 prekršajnih prijava zbog kršenja epidemioloških mjera te četiri kaznene protiv osoba koje su svojim ponašanjem pridonijele širenju i prenošenju zaraze.

Što se tiče opreme, ona se redovito izdaje lokalnim stožerima i medicinskim ustanovama. U ovom trenutku je 12,1 milijun različitih artikala zaštitne opreme na skladištima civilne zaštite i ona se redovito zanavlja.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close